Cestná doprava

Rast cien AdBlue bude zrejme pokračovať

Logistické firmy si siahnu hlbšie do vrecka. Za ostatné týždne  vzrástli ceny AdBlue v distribúcii o desiatky percent a rast bude pokračovať.

Kríza s dodávkami AdBlue sa dotýka viacerých sektorov, no nie všetkých rovnakou intenzitou. Ceny AdBlue v distribúcii vzrástli od polovice septembra do polovice októbra až o 60 % a cítia to aj peňaženky vodičov „Distribútori zároveň skrátili garanciu cien na dni a rast cien bude pravdepodobne pokračovať, kým sa neobnoví výroba AdBlue v najväčších chemických závodoch,“ podotýka generálny riaditeľ Coface pre Slovenskú republiku a Česko Jan Čarný.

Logicky vedú v spotrebe AdBlue nákladné vozidlá. „Kým bežné osobné vozidlo spotrebuje na tisíc kilometrov 1-2 litre, v prípade nákladných vozidiel je to aj 10 litrov na tisíc najazdených kilometrov,“ upozorňuje Čarný. Technologické riešenie neumožňuje vynechať AdBlue, keďže pri jeho nedostatku by sa nedalo auto naštartovať. „Jeho nedostatok by tak mohol paralyzovať prakticky všetky dopravné toky obdobne, ako keby chýbala samotná nafta,“ dodáva. Dopravné a prepravné spoločnosti tak zaťaží nielen rast cien pohonných hmôt, ale aj rast cien AdBlue.

Čo vplýva na nedostatok AdBlue

Nedostatok by na prvý pohľad mohol byť rizikový aj pre samotný automotive sektor, ktorý v súčasnosti v rámci pandémie už bojuje s čipovou krízou. „Vzhľadom k tomu, že ide o prevádzkovú kvapalinu a automobilky majú určitý objem dodávok zabezpečený – na rozdiel od nedostatku polovodičových súčiastok – tak nateraz nie je dôvod očakávať ďalší dopad na výkonnosť automobiliek,“ poznamenáva Ján Čarný. Automobilky podľa neho na túto situáciu nemajú možnosť a zatiaľ ani dôvod reagovať.

„Produkcia AdBlue súvisí s ďalšou chemickou výrobou, ktorú výrobcovia zastavili v dôsledku extrémne vysokých cien plynu. V prípade cien plynu sa očakáva korekcia. Hovorí pre ňu odstránenie následkov povodní v Číne, navýšenie dodávok plynu z Ruska, ako aj teplejšie počasie v Európe počas októbra,“ konštatuje Ján Čarný.

Vodiči ale budú musieť byť pripravení siahnuť si hlbšie do vrecka najmä vzhľadom na rast cien tejto prevádzkovej kvapaliny v distribúcii. Len za ostatné týždne vzrástli ceny o desiatky percent. Kým sa situácia neupokojí, najmä, pokiaľ sa neobnoví výroba v najväčších chemických závodoch v jednotlivých krajinách v Európe aj vo svete, rast cien AdBlue bude podľa analytikov Coface pokračovať.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button