Cestná doprava

Ódorova „atómovka“ zdecimuje dopravu

Ódorova „atómovka“ zdecimuje dopravu. Medzi 100 opatreniami na konsolidáciu štátneho rozpočtu na ďalšie tri roky sú aj také, ktoré zdecimujú cestnú dopravu.

Zvýšenie sadzieb z mýta pre nákladné autá má za tri roky priniesť navyše 511 miliónov eur. Dodatočné spoplatnenie ďalších úsekov ciest vrátane intravilánov v mestách ďalších 151 miliónov eur a zvýšenie cien nafty a benzínu 184 miliónov eur.

V roku 2024 by tak dopravcovia s vozidlami viac ako 3,5 t, čo sú aj menšie rozvážkové vozidlá, nielen ťažké kamióny, na mýte zo zvýšených sadzieb a rozšírenia spoplatnenej siete zaplatili o 126 mil. eur viac ako sa naplánovalo na tento rok. Predstavuje to 54-percentný nárast, a v roku 2025 už o 262 mil. eur viac, čo by predstavovalo nárast o 115 %.

Ódorova „atómovka“ zdecimuje dopravu

Spomínané opatrenia premiéra Ľudovíta Ódora sú preto doslova „atómovou bombou“ pre cestnú dopravu. Vzhľadom na zlý stav dopravného sektora podnikatelia nedokážu uvedené nárasty zvládnuť bez zvyšovania cien služieb a prepravovaných tovarov. V konečnom dôsledku to opäť zrýchli infláciu a spomalí ekonomický rast.

Práve rast inflácie je pre Slovensko podľa analytikov jeden z najväčších problémov a konsolidačné opatrenia by ju nemali zvyšovať. Doprava a logistika predstavuje 5,9 % slovenského HDP. Avšak ovplyvňuje prakticky celé hospodárstvo, keďže od dopravy závisí fungovanie priemyslu, zásobovanie firiem i obchodov, ktoré zabezpečujú základné životné potreby.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS Česmad

Prečítajte si aj

Back to top button