Cestná doprava

Prvý elektrický eActros pre NAD RESS

Prvý elektrický eActros pre NAD RESS. V druhej polovici mája spoločnosť NAD – RESS Senica prevzala za účasti zástupcov BILLA úplne prvý elektrický eActros 400, ktorý bude zásobovať prevádzky BILLA Slovensko! Ekologické rozhodnutie ide ruka v ruke s efektivitou.

Vozidlo Mercedes-Benz eActros 400 so štyrmi lítium-iónovými akumulátormi má dojazd až 400 km a vďaka svojej výdrži je ako stvorené pre ťažkú distribučnú prepravu v mestskom a prímestskom prostredí. Na vozidle chladiarenskú nadstavbu realizovala spoločnosť AVIANA PLUS, s.r.o. a agregát značky Carrier Transicold dodala nitrianska spoločnosť PRIMACLIMA, a.s.

Vozidlo eActros sa vydáva na cesty v dvoch variantoch s tromi alebo štyrmi akumulátormi. Každý z týchto špeciálnych lítium-iónových akumulátorov má skutočne kapacitu približne 112 kWh1. To znamená celkovú kapacitu akumulátora cca 336, prípadne 448 kWh2. Táto energia umožňuje prekonať trasy až do 330 km, resp. až do 400 km, pričom presný dojazd môže byť rôzny v závislosti od topografie, správania vodiča, vonkajšej teploty, nákladu a nadstavby.

Prvý elektrický eActros pre NAD RESS

Vďaka svojej dobrej výdrži je vozidlo eActros ako stvorené pre ťažkú distribučnú prepravu. Menia sa jazdné návyky a spôsob prevádzkovania. Z čerpacej stanice sa prechádza na nabíjaciu stanicu. Štandardizovaný systém nabíjania robí proces nabíjania vozidla eActros tak intuitívnym, ako sa len dá: nastavíte elektronickú parkovaciu brzdu, odistíte vozidlo, pripojíte zástrčku CCS-Combo-2 k nabíjacej zásuvke vozidla (automaticky sa zablokuje) a nabíjanie sa môže začať – moderné, jednoduché, žiadne obavy…!

Pri nabíjacom výkone 160 kW trvá návrat na cestu niečo viac ako jednu hodinu pri nabití z 20 % na 80 % (pri troch akumulátoroch), respektíve približne hodinu a pol (pri štyroch akumulátoroch). Priemerný čas nabíjania závisí okrem iného od vonkajšej teploty a teploty vozidla, stavu nabitia batérií a nabíjacieho výkonu nabíjacieho stojana. Ak chcete ukončiť nabíjanie zo siete, stlačíte tlačidlo stop vedľa nabíjacej zásuvky a vozidlo sa odblokuje. Predsudky sú preč a vodič bude vnímať eActros ako odmenu a pracovný komfort.

Editor
Peter Magerčiak

Prečítajte si aj

Back to top button