Cestná doprava

Prvé informácie o novej generácii vozidiel Volvo Trucks

Švédsky výrobca nákladných vozidiel Volvo Trucks odhalil novú generáciu svojich vozidiel. Novinky sa týkajú štyroch najpredávanejších modelov, teda FH, FH16, FL a FMX. Táto štvorica tvorí dve tretiny predaja značky.

Krátko po uvedení zverejnila značka okrem fotiek a zaujímavých videí aj prvé informácie a my vám ich ako prví prinášame. Len doplníme, že na vlastnej koži si nové vozidlá Volvo Trucks vyskúšame budúci týždeň, kedy nás čaká prvá jazda priamo vo Švédsku a vy môžete byť s nami pri tom.

Navonok na novej generácii nevidno zásadné zmeny, ak nerátame celkom zaujímavo upravený tvar predných svetlometov a niekoľko ďalších dizajnových zmien. Volvo však pozornosť upriamuje na novú kabínu, inovatívne bezpečnostné prvky a na vodiča orientované pracovné prostredie. Hlavným cieľom nového dizajnu je poskytnúť vodičovi produktívnejší, bezpečnejší a komfortnejší život na cestách.

Pozornosť zameraná na vodiča pomáha prilákať najlepších vodičov
Orientácia smerom na vodiča je založená na obrovskom vplyve, ktorý má profesionálny vodič na produktivitu, efektivitu a zákaznícky servis. „Dobrý vodič môže obrovskou mierou prispieť k profitabilite našich zákazníkov,“ hovorí prezident Volvo Trucks Roger Alm.

„Celosvetovo vidíme chronický nedostatok zručných vodičov. Uvedením týchto nových nákladných vozidiel, ktoré prioritizujú produktivitu a komfort profesionálneho vodiča, sme urobili významný krok k tomu, aby sme našim zákazníkom pomohli prilákať a udržať si najlepších vodičov.“

Interiér poskytne kvalitné pracovné prostredie
Zameranie na vodiča sa najviac odrazilo v interiéri. Pracovné prostredie vodiča je sústredené okolo modernizovanej palubnej dosky ktorá obsahuje 12-palcový displej s vysokým rozlíšením, fixný držiak na pohár a otvorený odkladací priestor so osvetlením ovládaným pomocou pohybového senzora. Displej umožňuje vodičovi vybrať si z štyroch rôznych zobrazení, v závislosti od jazdnej situácie a informácií, ktoré vodič preferuje a chce na displeji vidieť.

Ako súčasť doplnkovej výbavy je k dispozícii 9-palcový displej infotainmentu, zobrazujúci navigáciu, dopravné informácie a obra z kamery. Je ľahko odstupný a umožňuje vodičovi interakciu vo viacerých smeroch: s intuitívne umiestnenými tlačidlami na volante, pomocou hlasového ovládania alebo priamo cez dotykovú obrazovku a ovládací panel displeja. Oba displeje obsahujú zobrazenie v mnohých svetových jazykoch.

Pohyb v kabíne bude jednoduchší vďaka užšiemu, ergonomicky navrhnutému dizajnu voliča prevodových stupňov prevodovky I-Shift. Pre vodičov, ktorí potrebujú podstatne viac elektrickej energie je v ponuke systém duálnych batérií, ktorý zabezpečuje, že v rezerve je vždy dostatok energie na naštartovanie vozidla. Nechýba tiež široká škála možností prispôsobenia, vďaka novým materiálom a farbám.

Sofistikovaný dizajn inteligentných technológií
Exteriéru dominujú charakteristické predné svetlomety v tvare V. Ich línia korešponduje s líniou prednej masky. Smerovky boli presunuté na bočné dvere, čím sa zlepšili aerodynamické vlastnosti vozidla. Panel stieračov je čistejší a štíhlejší, vďaka väčšej železnej značke je nový dizajn ľahko rozpoznateľný aj z diaľky.

Prvý v segmente s adaptívnymi diaľkovými svetlometmi
Nové Volvo FH je prvým nákladným vozidlom na svete s adaptívnymi diaľkovými svetlometmi. Tento systém zvyšuje bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky. Automaticky vypína určené segmenty LED adaptívnych svetlometov, keď vozidlo prichádza k premávke alebo dobieha vozidlo pred sebou. Systém „vidí“ vozidlo pred sebou vďaka kamere a radaru. Kamera vďaka senzorom vníma množstvo svetla okolo seba a podľa toho prispôsobuje správanie svetlometov.

Ďalšími bezpečnostnými prvkami sú kontrola rýchlosti pri jazde z kopca, ktorá po určení maximálnej rýchlosti zabráni nechcenému zrýchleniu vozidla pri jazde dolu kopcom aj vylepšený adaptívny tempomat (ACC), ktorý funguje pri všetkých rýchlostiach, až po zastavenie.

Elektronicky kontrolovaný brzdový systém (EBS), ktorý je základom bezpečnostných prvkov ako sú systém včasného varovania pred zrážkou a núdzové brzdenie alebo elektronický stabilizačný systém ESP, sú teraz súčasťou štandardnej výbavy.

Vo voliteľnej výbave zostali Volvo Dynamic Steering, asistent udržania v jazdnom pruhu aj systém Stability Assist. Pribudol systém čítania dopravných značiek. Viditeľnosť je možné zvýšiť kamerou umiestnenou na boku vozidla, ktorá poskytuje dodatočný výhľad do okolia vozidla a eliminuje mŕtve uhly.

Fakty o novom Volve FH
Kabíny: Low sleeper cab, Sleeper cab, Globetrotter cab, Globetrotter XL and Globetrotter XXL
Motory: diesel, LNG
Prevodovky: I-Shift, I-Shift Dual Clutch

Prečítajte si aj

Back to top button