Cestná doprava

Povinná karanténa sa ruší

Slovensko otvorí hranice s ďalšími 16 krajinami. K Maďarsku, Českej republike a Rakúsku pribudne Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Malta, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island. S danými krajinami sa obnovujú tiež všetky formy dopravy. V utorok o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO). Zároveň sa od stredy (10. 6.) od 7.00 h ruší povinná štátna karanténa pre prichádzajúcich z iných krajín.

„Ruší sa povinná štátna karanténa aj tzv. e-karanténa a prechádza sa na dobrovoľnú domácu karanténu, v prípade, ak ľudia prichádzajú z iných ako týchto 19 bezpečných krajín,“ vysvetlil tiež premiér. Hlavný hygienik SR Ján Mikas však vyzval ľudí, aby sami kontaktovali regionálny úrad verejného zdravotníctva, išli do domácej izolácie a dali sa otestovať na nový koronavírus.

Prečítajte si aj

Rovnako sa zmenia aj podmienky pre nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Od stredy bude nosenie rúšok na verejnosti do vzdialenosti dva metre len odporúčané, ak dôjde k stretnutiu s cudzími ľuďmi. Vo vnútri budú rúška povinné, na pracovisku ostanú však len odporúčané, ak ľudia budú od seba vzdialení aspoň dva metre.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button