Cestná doprava

OPEL s novou generáciou vanov

OPEL s novou generáciou vanov. Minulý mesiac sme priniesli prezentáciu skupiny Stellantis Pro One s až 12 modelmi vanov. Teraz si postupne predstavíme jednotlivé značky. Začíname ľahkými úžitkovými vanmi značky Opel – Combo, ktoré už prichádza na náš trh, ako aj Vivaro a Movano.

Opel začiatkom leta 2024 predstaví nové generácie svojich kompaktných vanov Combo, Vivaro strednej veľkosti a veľkých ľahkých úžitkových vozidiel (LCV) Movano. Každý model bude mať nový vonkajší vzhľad a prepracovaný kokpit, pričom elektrické verzie budú aj naďalej ponúkať najlepšie dojazdy vo svojej triede.

Lákavý zjednotený dizajn

Vany značky Opel budú okamžite rozpoznateľné vďaka novej prednej časti Opel Vizor, ktorá je už známa z osobných automobilov Opel. Vizor integruje emblém značky Opel s jeho charakteristickým predným osvetlením. Nový dizajn má aj interiér nových Opel Combo, Vivaro a Movano. Medzi hlavné prvky vynovených kokpitov patria nové bezdrôtové systémy infotainmentu kompatibilné s Apple CarPlay a Android Auto s farebnými dotykovými obrazovkami až do veľkosti 10 palcov.

Batériové elektrické verzie nových modelov Combo, Vivaro a Movano budú, vďaka najmodernejším batériovým technológiám a vylepšeniam, ako je napríklad ďalšia zlepšená účinnosť hnacieho ústrojenstva, naďalej ponúkať špičkový dojazd. Nový rad ľahkých úžitkových vozidiel Opel prevezme všetky silné stránky svojich predchodcov.

Patrí medzi ne široká škála pokročilých asistenčných systémov pre vodiča, vďaka ktorým sú cesty a manévrovanie pohodlnejšie a predovšetkým bezpečnejšie. Okrem toho bude trojica k dispozícii v rôznych dĺžkach, výškach a typoch karosérie, aby vyhovovala všetkým profesionálnym potrebám a zachová si svoje presvedčivé objemy nákladu, užitočné zaťaženia a ťažné kapacity.

Combo má modernejší vzhľad a dlhší dojazd

Opel Combo E z roku 2018 má za sebou facelift, ktorý vďaka novej čiernej maske Vizor aj štandardným diódovým svetlometom IntelliLux zjednotil svoj dizajn so zvyšným portfóliom. Základ s trojvalcom v kratšej karosárskej verzii L1 má zážihový agregát 1.2 Turbo s výkonom 110 koní, šesťstupňovú manuálnu prevodovku a výbavu s označením Edition Plus. Okrem spomínaných LED s automaticky ovládaným diaľkovým režimom má aj manuálnu klimatizáciu, trikrát ISOFIX, dažďový senzor, audiosystém s 10-palcovou dotykovou obrazovkou, Apple CarPlay aj Android Auto alebo aj zadné parkovacie snímače, digitálny prístrojový panel a tempomat.

Bez priplácania máte tiež rozsiahlu bezpečnostnú výbavu, napríklad systém rozpoznávania dopravných značiek, automatické núdzové brzdenie, senzor únavy vodiča či varovanie pred neúmyselným vybočením z jazdného pruhu. Okrem benzínového motora bude mať aj naftový agregát, ktorý má v kombinácii so základným stupňom výbavy Edition Plus výkon 102 koní a šesťstupňovým manuálom. Drahšiu výbavu Elegance Plus dostanete len s dieselom vo verzii s vyšším výkonom 130 koní a môžete si vybrať, či chcete manuál alebo osemstupňový automat s automatickou prevodovkou Aisin a navyše dostanete 16-palcové hliníkové disky, samostatne výklopné okno piatych dverí, posuvné dvere na oboch stranách, zadnú parkovaciu kameru, kožou čalúnený volant, audio so šiestimi reproduktormi či dvojzónovú klimatizáciu.

OPEL s novou generáciou vanov

Nové Combo môžete mať aj s dlhšou karosérou L2, je dostupná ako Combo Elegance Plus XL za s 1.5 CDTI (130 koní) a manuálom alebo s automatickou prevodovkou. V ponuke samozrejme nechýbajú ani elektrické verzie, ktoré budú v meste úspornejšie, tichšie a svižnejšie. Obe motorizácie sa dajú nakonfigurovať v dvoch dĺžkach s možnosťou dvoch alebo troch predných sedadiel. Na prepravu osôb bude v ponuke aj päťmiestna dvojkabína. Elektrická verzia prejde vďaka 50 kWh akumulátora o 50 km viac ako v predchádzajúcej generácii, teda 330 km. Elektromotor ponúka výkon 100 kW a 270 Nm krútiaceho momentu s maximálnou rýchlosťou 130 km/h a možnosťou rekuperácie v troch úrovniach. Na nabíjacej stanici s výkonom 100 kW sa batéria nabije na 80 % za necelých 30 minút.

Nákladný priestor má objem 4400 litrov. Vylepšenia sa dočkala aj bezpečnosť. Novou bezpečnostnou vychytávkou je dynamické priestorové videnie, zobrazované pomocou dvoch kamer, jednej nad zadnými dverami a druhej pod vonkajším spätným zrkadlom spolujazdca. Pri zmene smeru jazdy použitím smeroviek sa vám zobrazí záber mŕtveho uhla na digitálnom spätnom zrkadle. V porovnaní s bežnými zrkadlami poskytuje systém lepší výhľad, čo umožňuje vodičovi bezpečnejšie manévrovať.
Nová generácia Opel Combo je pripravená slúžiť na prácu pre profesionálov, ktorí hľadajú úspornú, kompaktnú, priestrannú a schopnú dodávku na prenos nielen nákladov, ale aj ľudí.

Zdroj
Opel
Editor
Peter Magerčiak

Prečítajte si aj

Back to top button