Cestná doprava

Nová generácia DAF XB

Nová generácia DAF XB. Spoločnosť DAF predstavuje nákladné vozidlá DAF XB novej generácie: kompletný rad distribučných vozidiel v triede 7,5 tony až 19 ton.

Nový modelový rad zahŕňa komplexnú ponuku elektrických vozidiel s akumulátorom, ktoré podporujú dopravné spoločnosti pri prechode na nulové emisie. Nový model DAF XB predstavuje spojenie najnižšej ekologickej stopy s prvotriednou účinnosťou, bezpečnosťou a pohodlím.

Vďaka úplne novému kompletnému radu nákladných vozidiel novej generácie XD, XF, XG a XG+, ktoré sú určené na distribúciu, diaľkovú prepravu a profesionálne využitie, stanovila spoločnosť DAF počas posledných 18 mesiacov nové štandardy v oblasti efektivity a znižovania emisií, bezpečnosti a pohodlia vodiča. Model XB novej generácie – vrátane vozidla XBC určeného pre stavebníctvo – dopĺňa rozsiahly rad oceňovaných produktov spoločnosti DAF.

DAF XB Electric

Mestská distribúcia s nulovými emisiami

Spoločnosť DAF bola prvým európskym výrobcom nákladných vozidiel, ktorý na trhu ponúkal rad elektrických nákladných vozidiel s akumulátorom. Rozšírila svoje vedúce postavenie v oblasti ochrany životného prostredia o modely XD a XF Electric novej generácie. Teraz spoločnosť DAF rozširuje ponuku produktov s „nulovými emisiami“ o nový rad DAF XB Electric, ktorý je dokonale vhodný pre udržateľnú distribúciu v rámci mesta a regiónu. Popri verziách 16 a 19 ton je k dispozícii verzia 12 ton so 17,5” kolesami.

Tento model je vybavený iba jedným nástupným schodíkom. Rázvory začínajú od 4,2 metra. Elektromotor modelu XB Electric poskytuje výkon 120 alebo 190 kW, v závislosti od špecifikácie, a krútiaci moment 950 Nm a 1 850 Nm (špičkový 2 600 Nm a 3 500 Nm). Spoločnosť DAF s cieľom dosiahnuť najnižší možný vplyv na životné prostredie a najvyššiu možnú odolnosť používa lítiovo-železo-fosfátové (LFP) batérie s vysokou hustotou energie bez obsahu kobaltu a horčíka a s energetickým obsahom 141 až 282 kWh. Vďaka tomu môžu modely XB Electric ponúknuť dojazd až 350 kilometrov. To presahuje potreby prevádzkovateľov mestskej distribučnej dopravy s veľkou rezervou.

DAF XB Electric

Rýchle a pomalé nabíjanie

Zvláštnou funkciou nového modelu DAF XB Electric je „kombinovaný systém nabíjania“. Umožňuje nabíjanie vozidla prostredníctvom bežnej rozvodnej siete a je ideálny v čase, keď sa vozidlá na konci dňa vrátia na základňu. Rýchle nabíjanie akumulátorov (DC 650 V, 150 kW) z 20 na 80 % zaberie iba 40 až 70 minút, v závislosti od špecifikácie.

DAF ponúka zákazníkom optimálnu komplexnú podporu pri prechode na elektrický pohon – zahŕňa aj širokú škálu riešení nabíjania, poradenstvo v oblasti plánovania trás a nabíjania, ako aj špeciálne školenia pre vodičov, aby mohli svoje vozidlá čo najlepšie využiť.

DAF LFP batéria

Vysokoefektívne motory PACCAR

Nový model DAF XB je k dispozícii so 4-valcovými motormi PACCAR PX-5 s objemom 4,5 litra a 6-valcovými motormi PACCAR PX-7 s objemom 6,7 litra s výkonom od 124 kW (170 k) do 227 kW (310 k). Tieto motory sú moderné aj výkonné zároveň a vyvíjajú maximálny krútiaci moment pri nízkych otáčkach motora, čo podporuje zníženie otáčok a najlepšiu úsporu paliva vo svojej triede. Motory PACCAR PX-5 a PX-7 sú pripravené na použitie HVO, čo znižuje emisie CO2 až o 90 % (well-to-wheel).

Automatické prevodovky PowerLine

Modely DAF XB s motormi PX-5 a PX-7 sú v ponuke v kombinácii s plne automatickou 8-stupňovou prevodovkou PowerLine, ktorá prináša optimálne rozloženie prevodových rozsahov a stupňov. Radenie bez prerušenia krútiaceho momentu umožňuje plynulé zmeny prevodových stupňov a rýchlu reakciu na plynový pedál, čo prináša vynikajúce jazdné vlastnosti. Prevodovka navyše poskytuje skvelú manévrovateľnosť pri nízkych rýchlostiach vďaka funkcii „výzva na pohyb“ po uvoľnení brzdového pedála.
K dispozícii sú aj 6- a 9-stupňové manuálne prevodovky pre rad DAF XB. Plne automatické prevodovky Allison možno objednať pre špeciálne aplikácie.

Optimum pre výrobcov nadstavieb

Najlepšiu efektívnosť vozidla vo svojej triede dosahuje DAF XB aj prostredníctvom širokého radu rázvorov (až 6,9 metra) a dĺžok podvozka, čo umožňuje použiť nadstavby dlhé viac ako 9 metrov. Takto je možné zvoliť najvhodnejšiu konfiguráciu vozidla pre danú prácu. Nízka pohotovostná hmotnosť vedie k najvyšším užitočným zaťaženiam a zaisťuje optimálnu návratnosť na kilometer. Okrem toho je podvozok radu XB vybavený novou schémou elektrického systému pre optimálnu prácu výrobcov nadstavieb. Vopred definované usporiadanie podvozka s premiestnenými palivovými nádržami, výfukovými systémami, akumulátormi a vzduchojemami, ktoré sú špeciálne určené pre čistiace vozidlá a sklápače, zlepšuje montážnu dostupnosť.

Nový bezpečnostný štandard

Nové distribučné nákladné vozidlo DAF XB sa dodáva so sériou pokročilých asistenčných systémov pre najvyššiu úroveň bezpečnosti a pohodlia vodiča vo svojej triede. Systém AEBS (pokročilý núdzový brzdový systém) je vybavený radarom aj kamerou, ktorá signalizuje zraniteľných účastníkov cestnej premávky pred vozidlom (asistent pre rozjazd). Záznamník dát udalostí zaznamenáva snímky a dáta, keď je aktivovaná výstraha brzdového systému ABS, a asistent DAF Turn Assist upozorní vodiča v prípade, že sa v mŕtvych uhloch vozidla nachádza cyklista.

Nová detekčná funkcia DAF Drowsiness Detection vyhodnocuje bdelosť vodiča a varuje, keď je potrebná prestávka. Navyše je každý model XB vybavený systémom rozpoznávania obmedzení rýchlosti, ktorý informuje vodiča o aktuálnych rýchlostných limitoch, zatiaľ čo pasívny asistent na zmenu jazdného pruhu pomáha predchádzať nebezpečným manévrom, pretože varuje pred potenciálne nezamýšľanými zmenami jazdného pruhu.

Vynikajúci priamy výhľad umožňuje nízko posadená kabína, veľké čelné sklo a bočné okná a ich nízky okenný pás. Voliteľne je k dispozícii okno s výhľadom na obrubník pre nerušený výhľad na ostatných účastníkov cestnej premávky na strane spolujazdca. Štíhly dizajn nových zrkadiel prináša dokonalú kombináciu priameho a nepriameho výhľadu.

Nový štandard v oblasti pohodlia vodiča

Komfortné kabíny Day, Extended Day a Sleeper Cab majú dokonale umiestnené vstupné schodíky, dvere so širokým vstupným otvorom a nízke posadenie kabíny pre vynikajúcu prístupnosť. Pohodlné sedadlá sú vybavené rovnakým mäkko tkaným čalúnením ako vozidlá DAF XD, XF, XG a XG+. Rad XB novej generácie s nimi zdieľa aj vysokú úroveň výbavy a povrchových úprav, nový volant a atraktívny 12-palcový digitálny displej na prístrojovej doske.

Displej na prvý pohľad zobrazí všetky informácie súvisiace s vozidlom a je možné ho nakonfigurovať podľa preferencií vodiča. Vďaka priestrannému a kompaktnému dizajnu kabíny, jedinečnej ovládateľnosti a malému polomeru otáčania je nový distribučný model XB mimoriadne obratný, čo je v hustých mestských oblastiach nadmieru dôležité.

Model XBC pre stavebné aplikácie

Popri rade XB pre cestné aplikácie prichádza spoločnosť DAF aj s radom XBC, ktorý vyniká v náročných podmienkach – napríklad v segmente stavebníctva. Model XBC má podvozok s hmotnosťou 19 ton a vyznačuje sa vysokou svetlou výškou 255 mm, veľkým nájazdovým uhlom 25 stupňov, oceľovou prednou doskou chladiča, ktorá chráni priestor motora, a robustným oceľovým nárazníkom v lávovo šedej farbe.
Nový rad DAF XB sa začne vyrábať vo štvrtom štvrťroku 2023.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button