Cestná doprava

Novátorský prístup k chladeniu

Novátorský prístup k chladeniu. Nedávno do ponuky značky Thermo King pribudli pozoruhodné riešenia pre chladiarenské vozidlá. Napríklad nový systém Advancer AxlePower využíva na pohon chladiaceho agregátu elektrinu získanú rekuperáciou.

Advancer AxlePower je inteligentný systém, ktorý počas bežnej prevádzky vozidla generuje energiu pre chladiacu jednotku návesu. Sofistikované riešenie bolo vyvinuté v spolupráci so spoločnosťou BPW. Kombinuje nápravu ePower od BPW s chladiacou jednotkou Thermo King Advancer a technológiou akumulovania energie do batérií.

Nový nápravový modul ePower rekuperuje kinetickú energiu návesu, aby sa využila na uhlíkovo neutrálny a tichý elektrický pohon chladiacich jednotiek na prepravu s regulovanou teplotou. Na zabezpečenie dvojnásobného výkonu a spoľahlivosti sú v module dva generátory. Inteligentný energetický manažment zabezpečuje, že chladiaci systém má v batérii vždy dostatočnú rezervu – aj na dlhých trasách alebo počas čakania v zápchach.

Advancer AxlePower generuje energiu pre chladiacu jednotku

Novátorský prístup k chladeniu

Ako to funguje? Energiu, generovanú počas jazdy a pri brzdení, systém akumuluje do vysokonapäťovej batérie a následne ju využíva na napájanie chladiacej jednotky. Takže chladenie návesu je plne elektrické, s nízkymi alebo nulovými emisiami a tiež autonómne. Batéria systému garantuje priemerne päť hodín nezávislej prevádzky chladiacej jednotky, a to aj v prípade, keď náves stojí napríklad v zápche. Inteligentný manažment napájania riadi zapínanie a vypínanie generátorov, aby systém Advancer AxlePower iba minimálne zaťažoval ťahač. Vodičovi aj vedúcemu vozidlového parku poskytuje navyše prehľad o výkone v reálnom čase, takže sa netreba obávať vybitia batérií.

Vďaka rekuperácii energie je Advancer AxlePower ideálnym riešením pre zvýšenie ohľaduplnosti k životnému prostrediu. Má tichý chod a nulové emisie CO2 z prevádzky chladiacej jednotky, takže zákazníkom pomáha udržateľne prepravovať tovar pri kontrolovanej teplote na dlhé vzdialenosti aj do centier miest – vrátane zón, v ktorých platia prísne predpisy týkajúce sa emisií a hluku.

Nápravový modul ePower od BPW

Novátorský prístup k chladeniu

Portfólio systému UT-R. Vlani na jeseň spolu so systémom Advancer AxlePower predstavil Thermo King ďalšiu novinku v oblasti produktov na transport s kontrolovanou teplotou: systémy UT-R. Nový dizajn a uplatnené technológie poskytujú väčšiu účinnosť, lepšiu spoľahlivosť i odolnosť a výrazne nižšiu hlučnosť ako predchádzajúci produktový rad. Určené sú pre zákazníkov, ktorí pôsobia v centrách miest, ale tiež v medzimestskej prevádzke, v distribúcii farmaceutických výrobkov a letiskových cateringových službách.

„Pracovný režim s viacerými zastávkami v mestskej distribúcii, preprava tovaru na dlhé vzdialenosti a zvyšovanie vonkajších teplôt vyvolávajú záujem zákazníkov o spoľahlivé chladiace jednotky s vysokým výkonom, aby bola garantovaná bezpečnosť ich nákladu,“ povedal k novinke Davide Previsdomini, produktový manažér pre nákladné vozidlá v Thermo King. „Úplne nové jednotky UT-R sme navrhli s ohľadom na tieto faktory a pridali sme ďalšie funkcie, ktoré poskytujú nielen najvyššiu chladiacu kapacitu v segmente, ale ponúkajú dopravcom aj tichšiu prevádzku a nižšie celkové náklady,“ dodal.

Pokiaľ ide o hlučnosť, nový produktový rad je o 3 dB(A) tichší. Vylepšená konštrukcia uľahčuje lepší prístup k jednotlivým komponentom pri údržbe a predlžuje servisné intervaly. V kombinácii so zvýšenou spoľahlivosťou to znamená až o 40 % nižšie servisné náklady pre prepravcov v porovnaní so starším modelom. Navyše, zariadenie je užšie o 200 mm a konštruktérom sa podarilo zredukovať hmotnosť o 40 kg.

Jeden z návesov holandskej spoločnosti TIP Group vybavených systémom Advancer AxlePower

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
PH
Back to top button