Cestná doprava

Nedostatok vodičov v UK je kritický, na pomoc vyzývajú armádu

Nedostatok profesionálnych vodičov v Spojenom kráľovstve dosiahol kritickú hranicu. Situácia je natoľko vážna, že niektoré organizácie vyzývajú na pomoc armádu.

Britská Federácia veľkoobchodných predajcov (FWD) tvrdí, že situácia s distribúciou je kritická. Nedostatok vodičov v distribučnej doprave spôsobuje narušenie dodávok. Niektorí veľkoobchodníci už pociťujú nedostatok dodávok a ich regály zostali nedoplnené či v horších prípadoch úplne prázdne. Ako informuje portál Daily Mail, dodávky čerstvých potravín nedostávajú ani bary a reštaurácie. Týka sa to aj tovarov ako pivo, mlieko a ďalšie čerstvé potraviny. Už teraz panujú obavy, že čoskoro sa nedostatok dodávok dotkne aj zásobovania čerpacích staníc.

Podľa Asociácie cestných dopravcov RHA spustila krízu kombinácia Brexitu, ktorý znížil počet profesionálnych vodičov z Európy a COVID-u, ktorý na rok prakticky zastavil tréning pre nových profesionálnych vodičov. „Situácia dosiahla kritický bod a je pravdepodobné, že sa ešte zhorší, keď sa otvoria mnohé podujatia a dopyt stúpne. Vláda musí jednať veľmi rýchlo,“ hovorí výkonný riaditeľ FWD James Bielby. „Situácie sa obávame natoľko, že navrhujeme vláde zvážiť vyhlásenie pohotovosti pre vodičov nákladných vozidiel v armáde, aby bolo zaručené, že bude dostatok vozidiel a vodičov na distribúciu potravín. Pri odhadovaných 70 000 chýbajúcich profesionálnych vodičoch museli niektorí veľkoobchodníci limitovať počet dodávok do obchodov, čo spôsobilo problémy s dostupnosťou niektorých tovarov,“ povedal Bielby pre Daily Mail.

S rovnakým problémom však podľa neho bojujú aj výrobcovia produktov. Vláda síce počas pandémie upravila maximálne dovolené jazdné časy pre vodičov nákladných vozidiel, táto výnimka však nedávno skončila. Jeden z veľkých výrobcov, spoločnosť Arla vo svojom vyhlásení konštatuje, že situácia sa kvôli Brexitu, odchodu európskych vodičov, zmenám v daniach a ďalším faktorom skomplikovala. „Ako mnoho ďalších spoločností v odvetví, aj my vidíme, že náklady rastú a robíme maximum pre to, aby sme znížili dopad, ktorý to má na ceny našich výrobkov. Nedostatok profesionálnych vodičov sa počas mnohých rokov zvyšoval. Je naozaj dôležité, aby sme do odvetvia prilákali nových vodičov,“ píše sa v stanovisku spoločnosti Arla.

„Akútny nedostatok profesionálnych vodičov je dnes priamou príčinou toho, že kvalitná, spracovaná a pripravená produkcia čerstvých produktov končí na skládke alebo hnije v chladených skladoch, kým ju niekto vyzdvihne. Regály supermarketov a taniere v reštauráciách sa vyprázdňujú a toto je momentálne kríza národného významu,“ povedal Tim O’Malley, riaditeľ spoločnosti Nationwide Produce, ktorá dodáva čerstvé ovocie a zeleninu do popredných reťazcov obchodov a reštaurácií po celom Spojenom kráľovstve.

Zdroj
transport.sk
Editor
Daily Mail

Prečítajte si aj

Back to top button