Cestná doprava

Návrh na urýchlenie prípravy diaľničných projektov

Návrh na urýchlenie prípravy diaľničných projektov. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR má pripravený návrh na urýchlenie prípravy diaľničných projektov. Mohol by priniesť časovú úsporu aj viac ako 18 mesiacov. Plánuje ho predložiť na najbližšie rokovanie vlády.

Uviedol to odbor komunikácie rezortu dopravy. Návrh ministerstva dopravy počíta s tým, že by niektoré prípravné procesy bežali súbežne, napríklad štúdia zároveň s dokumentáciou pre územné rozhodnutie. „Tento návrh, ktorý by mohol priniesť časovú úsporu aj viac ako 18 mesiacov, predkladá MDV SR na najbližšie rokovanie vlády,“ priblížil odbor komunikácie rezortu dopravy.

Návrh na vytvorenie akéhosi zoznamu strategických stavieb, do ktorého by mali patriť aj diaľnice, je podľa MDV momentálne skôr v rovine ideí než reálneho návrhu. „Za týmto účelom však už vznikla pracovná skupina,“ dodal rezort dopravy.

Návrh na urýchlenie prípravy diaľničných projektov

Investičný riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Stanislav Beňo počas konferencie Stretnutie lídrov slovenského stavebníctva 2022/H2 koncom októbra apeloval na prípravu návrhu o prioritách vlády z hľadiska strategických stavieb. V určitom období to podľa jeho slov môžu byť materské školy, v ďalšom nemocnice či diaľnice. Legislatíva by mala podľa Beňa upravovať stanovenie lehôt úradu, dokedy musí byť stavba v záujme štátu sprocesovaná. „My máme na to vytvorenú pracovnú skupinu, kde pripravujeme paragrafové znenie takéhoto niečoho, samozrejme, závisí potom od vôle vlády, či niečo takéto prijme,“ dodal.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button