Cestná doprava

Na opravu poškodených ciest na Muráni má ísť časť z 30-miliónového úveru

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na chystanom augustovom mimoriadnom zastupiteľstve rozhodnú o použití časti schváleného 30-miliónového úveru na financovanie rekonštrukcie ciest na Muránskej planine. Tie poškodili nedávne prudké prívalové dažde. Informovalo o tom vo štvrtok vedenie BBSK v Banskej Bystrici.
      
Ide o cestu III/2845 do obce Muránska Zdychava a o úplne neprejazdný úsek cesty II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou. Refundáciu nákladov spojených s mimoriadnou udalosťou kraj žiada od štátu, ale pre urýchlenie prác hľadá aj ďalšie finančné krytie. „Našim cieľom je cestu medzi Muráňom a Prednou Horou, kde je situácia komplikovanejšia, čo najrýchlejšie zrekonštruovať. Neradi by sme sa uchýlili k akýmkoľvek dočasným riešeniam, ktoré by stavbu predražili a celý proces predĺžili. S ohľadom na to, že v zime nie je možné využívať obchádzkovú trasu, rekonštrukčné práce budú nastavené tak, aby počas zimy bola cesta sprejazdnená v jednom jazdnom pruhu. Po zime ju však bude potrebné opätovne uzavrieť s využitím obchádzkovej trasy, aby mohla rekonštrukcia pokračovať,“ konštatoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.
      
BBSK preto v stredu 5. augusta pozýva do Muráňa starostov obcí z okresov Revúca, Brezno a Rimavská Sobota, aby spoločne prebrali situáciu. Do kultúrneho domu aj miestnych obyvateľov, ktorým spôsobila značné problémy. Ako Ondrej Lunter pripomenul, za necelý mesiac od poškodenia dvoch ciest v okrese Revúca, sa ich BBSK podarilo vyčistiť a stabilizovať tak, aby sa ich mohli ujať projektanti. Odborníci na líniové stavby, geostatiku a geológiu prisľúbili, že do konca augusta dodajú prvú technickú štúdiu, ktorá má byť podkladom pre rekonštrukčné práce. S ich začiatkom sa počíta v septembri.
      
„Napriek tomu, že od ministerstiev dostávame podporné stanoviská a veríme, že náklady na odstránenie tejto mimoriadnej udalosti nám bude štát refundovať, nečakáme. Aby sme rekonštrukčné práce urýchlili, hľadáme finančné krytie, o ktorom v auguste rozhodnú poslanci,“ zdôraznil podpredseda BBSK. Odborné odhady zatiaľ hovoria o celkových nákladoch na rekonštrukciu v sume 19 miliónov eur, necelý milión by malo pokryť poistné plnenie.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button