Cestná doprava

Minister Doležal v Komárne predstavil cezhraničný projekt zdieľaných bicyklov

Cezhraničný projekt KOMBIbike je ukážkovým príkladom toho, ako môžu zdieľané bicykle pomôcť nielen obyvateľom mesta, ale aj turistom. Uviedol to na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), ktorý v pondelok projekt predstavil v Komárne spolu s primátorom mesta Bélom Keszeghom a národným cyklokoordinátorom Petrom Klučkom.

Na celom okruhu bude po novom k dispozícii 13 dokovacích staníc a 130 bicyklov, z toho 35 elektrobicyklov. Do projektu KOMBIbike sa zapojilo deväť miest na oboch stranách Dunaja – zo Slovenska Komárno, Hurbanovo, Nové Zámky, Kolárovo, Nesvady a z Maďarska Komárom, Tata, Kisbér a Oroszlány.

„Mesto Komárno je ukážkovým príkladom využitia projektu zdieľaných bicyklov, ktoré môžu využiť obyvatelia mesta, ale aj jeho návštevníci – cykloturisti pri návšteve susedného Maďarska, prípadne Kolárova, Hurbanova, Nesvadov a iných miest pri Dunaji alebo Váhu,“ skonštatoval Doležal. Na projekt išla investícia vo výške 980 954 eur, z podstatnej časti je spolufinancovaný z Programu spolupráce Interreg V-A Slovensko-Maďarsko.

Doležal zároveň podotkol, že Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR jasnú podporu cyklistickej doprave vyjadrilo aj minulý rok, keď mestu v rámci Cyklovýzvy 2019 pridelilo dotáciu vo výške 75 380 eur. Dotácia putovala na výstavbu dvoch uzamykateľných cykloprístreškov spolu pre 60 bicyklov pri železničnej stanici Komárno a pri termálnom kúpalisku.

„Obyvatelia a návštevníci mesta tak majú pri príchode alebo odchode vlakom z mesta kam odložiť bicykel. Zároveň môžu využiť prístrešok pri návšteve termálneho kúpaliska,“ dodal. Pripomenul tiež plán obnovy, z ktorého na rozvoj cyklodopravy má ísť približne 100 miliónov eur.

https://www.facebook.com/AndrejDolezalMinisterDopravy/photos/pcb.300415238301425/300413854968230/

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASRfoto: Facebook Andrej Doležal - minister dopravy a výstavby SR

Prečítajte si aj

Back to top button