Cestná doprava

Zdieľané bicykle v Žiline majú úspech

Zdieľané bicykle v Žiline majú úspech. V Žiline dosiahol počet výpožičiek zdieľaných bicyklov v tohtoročnej sezóne takmer 200 000 a medziročne stúpol o 33 percent.

Informoval o tom Peter Stach zo spoločnosti Arriva na Slovensku. Doplnil, že k 21 staniciam s pevnými stojanmi pribudlo počas sezóny deväť virtuálnych staníc s jednoduchým označníkom. „Celkový počet výpožičných miest dosiahol 30. Pribudlo aj 22 nových bicyklov, ktorých zámok dobíjajú solárne panely,“ uviedol.

„Veľmi ma teší, že aj práve skončená sezóna potvrdila rastúci záujem Žilinčanov o ekologickú dopravu. Iniciatíva, s ktorou pred niekoľkými rokmi prišlo mesto, sa stala obľúbenou súčasťou ponuky inovatívnych dopravných riešení. Pomáhajú zlepšovať uhlíkovú bilanciu v našich uliciach,“ podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

V službe zdieľaných bicyklov BikeKIA je registrovaných viac ako 40 000 užívateľov. „Najaktívnejší užívateľ uskutočnil 539 prenájmov, čo znamená, že využil bicykel aj niekoľkokrát denne. Počas sezóny 2022 prekonali zdieľané bicykle v Žiline celkovú vzdialenosť viac ako 220 000 kilometrov, a tým ušetrili približne 35 ton CO2 v porovnaní s individuálnou automobilovou dopravou. Na zákaznícku linku Arriva sa počas uplynulej sezóny telefonicky obrátilo spolu 2180 užívateľov a jej pracovníci vybavili viac ako 1200 e-mailov,“ zhrnul Stach.

Zdieľané bicykle v Žiline majú úspech

Podľa správcu Nadácie Kia Slovakia Tomáša Kováča ukazujú tohtoročné výsledky a rozšírenie systému, že ekologická mobilita má v Žiline svoje opodstatnenie. „Bikesharing sa od roku 2019 stal prirodzenou alternatívou v mestskej doprave. Sme radi, že nadácia je partnerom systému a prispela tak k zvýšeniu úrovne života v meste,“ dodal.

„Vďaka podpore partnerov, mesta Žilina a Nadácie Kia Slovakia mohla BikeKIA obyvateľom a návštevníkom ponúknuť v uplynulej sezóne viac staníc a viac bicyklov. Výsledkom bol výrazný nárast záujmu, viac najazdených kilometrov, a tým pádom viac ušetrených emisií CO2. Rok 2022 potvrdil, že využívanie zdieľaných bicyklov má stále veľký potenciál, ktorý môžeme v budúcnosti ďalej rozvíjať,“ uviedla riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločností Arriva na Slovensku Petra Helecz.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button