Cestná doprava

MHD v Trenčíne bude zabezpečovať 43 nových plynových autobusov

Mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Trenčíne bude od septembra prevádzkovať spoločnosť Transdev. Nadnárodná spoločnosť uspela v súťaži na nového dopravu v meste, zmluvu o zabezpečovaní dopravy podpísalo v stredu vedenie mesta s vedením spoločnosti.

Ako informoval generálny riaditeľ Transdev ČR Radim Novák, dopravu v Trenčíne bude zabezpečovať 43 nových autobusov na stlačený zemný plyn. Spoločnosť momentálne pracuje na ich dodávke, k dispozícii by mali byť do spustenia prevádzky v septembri.

„Pôjde o 38 štandardných 12-metrových autobusov a päť 18-metrových kĺbových autobusov. Do ich nákupu investuje spoločnosť z vlastných zdrojov asi 12 miliónov eur. Grafikon zostane od septembra nezmenený, všetko však záleží na objednávke mesta,“ doplnil Novák.

Ako dodal, mestskú hromadnú dopravu prevádzkuje spoločnosť v piatich českých mestách, okrem iných v Karvinej, Frýdku-Místku a Havířove. Na Slovensku bude Trenčín po Nitre druhým mestom, kde Transdev vstúpil do MHD.

Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka proces obstarávania dopravcu bol dlhý a zložitý, výsledkom bude nový dopravca s novými autobusmi. MHD v Trenčíne doteraz prevádzkovala SAD Trenčín.
„Nové autobusy MHD budú autobusmi 21. storočia. Budú klimatizované, nízkopodlažné, prispôsobené na dopravu napríklad nepočujúcich či nevidiacich ľudí. Budú mať červeno-bielu farbu. O tom, aké reklamy budú na autobusoch, rozhodne mesto Trenčín,“ doplnil primátor.

Do súťaže na prevádzkovanie MHD v Trenčíne sa prihlásili traja záujemcovia. Po námietkach Úradu pre verejné obstarávanie zo súťaže jedného z uchádzačov vylúčili. Výber sa tak zúžil na skupinu Transdev – Trenčín a doterajšieho prevádzkovateľa MHD – Slovenskú autobusovú dopravu Trenčín. Vo výberovom konaní uspela skupina Transdev – Trenčín s východiskovou sumou 4,6 milióna eur ročne, ich cena bola takmer o 800 000 eur nižšia ako v prípade druhého uchádzača.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button