Cestná doprava

Mesto Banská Bystrica vyhlásilo verejné obstarávanie na dopravcov MHD

Jednou súťažou rozdelenou na dve časti chce získať dvoch zmluvných partnerov, ktorí budú v meste pod Urpínom poskytovať služby v mestskej hromadnej doprave (MHD) od začiatku budúceho roka na desať rokov.

Samospráva kladie dôraz na zvýšenie atraktivity svojej MHD v environmentálnej oblasti a stanovuje podmienky súvisiace so smart technológiami.
„Samospráva oznámila v zmysle európskej legislatívy prípravy na vyhlásenie medzinárodného tendra zameraného na zabezpečenie MHD v úradnom vestníku EÚ. Na predkladanie ponúk začala plynúť štandardná, zákonom stanovená 30-dňová lehota,“ informovala Dominika Mojžišová z kancelárie primátora.

Vysúťažení dopravcovia budú musieť mať GPS monitorovací systém, ktorým bude mesto vedieť získať údaje o pohybe vozidla v reálnom čase, o tom, kedy a na ktorej zastávke sa aktuálne nachádza, mešká, alebo ide podľa cestovného poriadku. Elektronický odbavovací systém s palubným počítačom zároveň umožní sprístupňovať informácie o počte cestujúcich na jednotlivých autobusových zastávkach, na ktorý spoj nastúpili a aká zľava sa im poskytla.

V požiadavkách dbá mesto na ekológiu. Pri autobusoch kladie dôraz na nízkoemisné vozidlá a pri trolejbusovej doprave i na duálne vozy s čistým pohonom. Všetky autobusy a trolejbusy, ktoré v rámci obnovy vozidlového parku dopravcovia doplnia a vymenia, musia byť nízkopodlažné.

„Zároveň vyžadujeme, aby boli vozidlá vybavené systémom, ktorý bude schopný komunikovať s technológiami, čo chceme zaviesť. Sú nimi napríklad elektronické označníky autobusových zastávok, prípadne inteligentne riadené svetelné križovatky. Vozidlá musia byť v horizonte do jedného roka od uzavretia zmluvy s dopravcami vybavené aj WiFi prístupnou pre cestujúcich a USB rýchlonabíjačkami pre zvýšenie komfortu cestovania,“ zdôraznil banskobystrický primátor Ján Nosko.

Dopravcovia musia používať spoločnú dopravnú kartu, na ktorú cestujúcim poskytnú zľavy z cestovného. Ďalšou z podmienok je tiež nastupovanie a vystupovanie všetkými dverami, čo v súčasnosti v MHD pod Urpínom nie je možné. Pri všetkých dverách teda musia mať snímač na dopravnú kartu, aby sa urýchlilo nastupovanie pasažierov.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASRbanskabystrica.sk

Prečítajte si aj

Back to top button