Cestná doprava

Mercedes-Benz Econic: Nákladné vozidlo vytvorené pre mesto

Mercedes-Benz Slovakia v spolupráci so svojim dlhoročným partnerom, spoločnosťou CRH, pripravili pre slovenských zákazníkov možnosť zoznámiť sa a vyskúšať si nákladné vozidlo navrhnuté pre potreby a špecifiká mestskej prevádzky – Mercedes-Benz Econic.

Econic je od základu navrhnutý na prevádzku v meste a pre aplikácie, ktoré si vyžadujú výbornú viditeľnosť a excelentnú manévrovateľnosť. Vďaka svojej úplne inak uloženej kabíne má v porovnaní s klasickým nákladným vozidlom neporovnateľne lepší výhľad a eliminuje drvivú väčšinu mŕtvych uhlov, ktoré majú štandardné nákladné vozidlá.

Oči vodiča sediaceho za volantom Econicu sú v kabíne DirectVision na úrovni očí chodcov a cyklistov, preto má z kabíny ideálnu priamu viditeľnosť. K maximálnemu prehľadu v premávke prispieva aj panoramatické zasklenie kabíny, vrátane presklených skladacích dverí na strane spolujazdca.

Vodič sa tak môže spoľahnúť na dokonalé priame výhľady v každej jazdnej situácii, vrátane odbočovania v neprehľadných zákrutách alebo cúvania do úzkych alebo neprehľadných priestorov, ktoré sú v mestách časté.

Vynikajúci výhľad z pozície vodiča v Econicu dopĺňa celý rad aktívnych aj pasívnych bezpečnostných systémov ako systém automatického núdzového brzdenia, aktívny brzdový asistent piatej generácie ABA 5, asistent odbočovania vpravo, asistent rozjazdu do kopca alebo možnosť vybaviť vozidlo kamerovým systémom, ktorý pomáha eliminovať zostávajúce mŕtve uhly.

Econic je už v štandardnej výbave dodávaný s kotúčovými brzdami na všetkých nápravách a so vzduchovým odpružením. To uľahčuje v prípade potreby zvýšiť jeho svetlú výšku o 160 mm. Ku komfortu vodiča prispieva unikátna koncepcia kabíny aj tým, že do nej dokáže nastúpiť pohodlne a bez námahy, nízky nástupný schodík uľahčuje časté nastupovanie a vystupovanie a ku komfortu dopomáha aj možnosť nastupovať a vystupovať do nej vzpriamene alebo otvoriť vodičove dvere až do 90° uhla.

Predstavenie slovenským zákazníkom

Vďaka spolupráci značky Mercedes-Benz a jej dlhodobého partnera, spoločnosti CRH, si po Rumunsku a Maďarsku mohli Econic pozrieť a najmä vyskúšať aj slovenskí zákazníci. CRH ako líder v oblasti výroby a distribúcie stavebných hmôt a materiálov kladie bezpečnosť pri výrobe a distribúcii na prvé miesto.

Ročne podľa štatistík vyhasne na európskych cestách v dôsledku smrteľných dopravných nehôd približne 20 000 ľudských životov. Strety účastníkov cestnej premávky s nákladnými vozidlami bývajú vzhľadom na veľkosť a robustnosť týchto vozidiel obzvlášť závažné a práve preto chcú Mercedes-Benz a CRH spoločne ukázať, že na trhu existuje alternatíva, ktorá v praxi výrazným spôsobom zvyšuje bezpečnosť cestnej premávky.

Okrem informácii a praktických skúseností mali počas podujatia zákazníci možnosť aj sami si vyskúšať Econic v konfigurácii domiešavač 8×4 s natáčacou zadnou nápravou na krátkom testovacom okruhu v rámci Bratislavy.

Mercedes-Benz Econic poháňa šesťvalcový 7,7-litrový motor spĺňajúci emisnú normu Euro 6d s max. výkonom 260 kW (354 k). Zákazníci majú na výber medzi prevodovkou PowerShift a automatickou šesťrýchlostnou prevodovkou. Vozidlo disponuje aj silnou motorovou brzdou s brzdným výkonom 300 kW. Econic je ideálnou voľbou pre množstvo aplikácií, akými sú zvoz odpadu, zásobovanie, mestská preprava stavebných materiálov alebo letiskové servisné služby.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button