Cestná doprava

Vynikajúci výkon nákladných vozidiel DAF

Vynikajúci výkon nákladných vozidiel DAF. S trhovým podielom 17,3 % na európskom trhu s ťažkými nákladnými vozidlami a celkovou výrobou 68 000 vozidiel dosiahla spoločnosť DAF Trucks v roku 2022 nové rekordy. Tieto vynikajúce výsledky odrážajú vysoký dopyt po doprave vďaka silnej ekonomike, ako aj impozantný úspech série nákladných vozidiel DAF XD, XF, XG a XG⁺ novej generácie.

V roku 2022 spoločnosť DAF predstavila sériu modelu DAF XD novej generácie, ktorá stelesňuje novú generáciu vozidiel na distribúciu a profesionálne využitie. Univerzálny model DAF XD stanovuje nové štandardy v oblasti bezpečnosti, efektívnosti a pohodlia vodiča. Preto nákladné vozidlo XD získalo od nezávislej poroty spomedzi popredných európskych novinárov v oblasti dopravy ocenenie „Medzinárodné nákladné vozidlo roka 2023“, čím sa stalo nástupcom v ocenení modelov DAF XF, XG a XG⁺, vozidiel na diaľkovú prepravu, ktoré získali ocenenie „Medzinárodné nákladné vozidlo roka 2022“ o rok skôr.

Prečítajte si aj

Na výstave IAA predstavila spoločnosť DAF úplne novú generáciu akumulátorových elektrických nákladných vozidiel XD a XF s dojazdom viac ako 500 kilometrov „s nulovými emisiami“, ktoré sa začnú vyrábať v apríli 2023. V Eindhovene bol dokončený úplne nový závod na montáž elektrických nákladných vozidiel.

Rekordných 68 000 vyrobených nákladných vozidiel

Napriek nedostatku materiálu, ktorý minulý rok ovplyvnil celý automobilový priemysel, spoločnosť DAF pokračovala vo výrobe, a dokonca zvýšila rýchlosť výroby, čo viedlo k rekordným objemom výroby v minulom roku. V roku 2022 vyšlo z výrobnej linky približne 56 000 stredne ťažkých a ťažkých nákladných vozidiel CF, XF, XG a XG+ (v roku 2021 ich bolo 49 000), ako aj približne 12 000 distribučných nákladných vozidiel LF (v roku 2021 ich bolo 11 000), čím sa dosiahol nový výrobný rekord.

Vynikajúci výkon nákladných vozidiel DAF

Líder na trhu v šiestich európskych krajinách

Spoločnosť DAF zvýšila svoj podiel na európskom trhu v segmente vozidiel s hmotnosťou 16 a viac ton na rekordných 17,3 % (2021: 15,9 %) a dosiahla vedúce postavenie na trhu v Spojenom kráľovstve (31,1 %), Holandsku (32,5 %), Belgicku (23,6 %), Poľsku (22,4 %), Maďarsku (24,4 %) a Bulharsku (26,4 %). Spoločnosť DAF si udržala vedúce postavenie na trhu v európskom segmente vysokovýkonných ťahačov a je poprednou dovoznou značkou v Nemecku. V ľahko tonážnom segmente spoločnosť DAF dosiahla podiel na trhu 9,7 % (2021: 10,1 %). Udržala si vedúce postavenie na trhu v Spojenom kráľovstve (37,5 %).

Predaj mimo Európy

Spoločnosť DAF predala v roku 2022 viac ako 7 500 nákladných vozidiel mimo Európskej únie. Na Taiwane spoločnosť DAF zostala v oblasti ťažkých nákladných vozidiel lídrom na trhu spomedzi európskych výrobcov. Rekordný predaj nákladných vozidiel sme zaznamenali v Izraeli, Kolumbii, Ekvádore a Austrálii.

Vynikajúci výkon nákladných vozidiel DAF

20 % nárast predaja komponentov

V roku 2022 spoločnosť DAF dodala viac ako 2 700 motorov PACCAR popredným výrobcom diaľkových autobusov, mestských autobusov a špeciálnych vozidiel na celom svete. To predstavuje nárast o viac ako 20 % v porovnaní s rokom 2021 (2 250 motorov). Spoločnosť DAF začala dodávať prvé vozidlá CF Military belgickým ozbrojeným silám z celkového počtu 879 vozidiel s pohonom všetkých kolies, ktoré buď sú, alebo nie sú vybavené balistickou kabínou, a ktoré budú dodané do roku 2025.

„Ďalšie rekordy!“

„Rekordný počet nových nákladných vozidiel bol dodaný so zmluvou o opravách a údržbe DAF MultiSupport,“ uviedol Richard Zink, člen správnej rady spoločnosti DAF zodpovedný za marketing a predaj. „To znamená, že viac zákazníkov si volí podporu maximálnej prevádzkyschopnosti, a to z hľadiska nákladov aj dostupnosti vozidiel.“ Z rovnakého dôvodu sa rekordný počet 1 100 dopravcov spolieha na vynikajúce služby spoločnosti PACCAR Parts pre vozové parky. Okrem toho spoločnosť PACCAR Financial dosiahla rekordnú veľkosť portfólia a predala rekordný počet jazdených vozidiel.

Vynikajúci výkon nákladných vozidiel DAF

Sľubný rok 2023

„Odhaduje sa, že počet registrácií na európskom trhu v odvetví nákladných vozidiel s hmotnosťou 16 a viac ton v roku 2023 bude v rozsahu 270 000 – 310 000 nákladných vozidiel,“ uviedol Harald Seidel, prezident spoločnosti DAF Trucks. „S celou škálou nákladných vozidiel DAF XD, XF, XG a XG⁺ novej generácie a celou sériou elektrických nákladných vozidiel je spoločnosť DAF vo vynikajúcej pozícii pre ďalší vynikajúci rok. Vďaka našim špičkovým nákladným vozidlám, prvotriednym službám spolu s našimi skvelými zamestnancami a profesionálnymi servisnými dílermi sme pripravení na ďalší krok k úspechu.“

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button