Cestná doprava

KSK začal demoláciu mosta za Stretavou, nový by mal byť hotový do leta 2022

Po tom, čo Košický samosprávny kraj (KSK) koncom októbra sprejazdnil náhradné premostenie cez potok Čierna voda pri obci Stretava v okrese Michalovce, začal práce na demolácii poškodeného mosta M4356. Výstavbu nového plánuje KSK na jar, prejazdný by mal byť v lete budúceho roka. TASR o tom informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková.

„Zhotoviteľ odstráni celú nosnú konštrukciu, ktorú tvorí 30 nosníkov typu Vloššák. Jednotlivé nosníky budú demontované, prípadne mechanicky odbúrané,“ priblížila s tým, že predpokladané množstvo sutiny, ktorá pri demolácii vznikne, predstavuje viac ako 1140 ton. Medziľahlé podpery by mali byť zachované, v rámci rekonštrukcie dôjde k ich zosilneniu tak, aby sa zvýšila zaťažiteľnosť mosta.

S výstavbou nového mosta má zhotoviteľ začať v jarných mesiacoch. „Pôvodné nosníky typu Vloššák nahradia prefabrikované nosníky. Rekonštrukciou prejde aj spodná stavba a vybudovaný bude nový mostný zvršok,“ ozrejmila Terezková s tým, že šírkové parametre mosta by mali ostať zachované. Napredovanie prác bude závisieť od poveternostných podmienok, KSK však predpokladá, že nový most bude prejazdný v letných mesiacoch 2022.

Do doby výstavby nového mosta majú motoristi pocítiť obmedzenie dopravy v oblasti len v „minimálnej miere“. Náhradné premostenie bude plne prejazdné. „Najmä nákladná doprava nemusí v zimných mesiacoch úsek obchádzať po náhradných trasách,“ skonštatoval predseda KSK Rastislav Trnka. Premostenie je prejazdné pre osobné autá, autobusy, nákladnú dopravu do 35 ton a chodcov. Premávka je na ňom vedená striedavo, riadi ju svetelná signalizácia. „Maximálna rýchlosť jazdy je pri prejazde týmto úsekom z dôvodu bezpečnosti znížená na 30 kilometrov za hodinu,“ doplnila Terezková.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button