Cestná doprava

Kontrola autoškôl odhalila ignorovanie teoretickej výučby

Dodržiavanie stanovenej teoretickej výučby v učebniach autoškôl je skôr výnimkou, povinnosti sa masívne porušujú aj pri praktickej výuke.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR odhalilo pri kontrole autoškôl v rokoch 2019 – 2021 závažné zistenia. „Na základe nich rezort poslal 187 podnetov na uloženie pokút v celkovej výške 143.000 eur, 57 podnetov na zrušenie inštruktorských oprávnení, 18 podnetov na zrušenie autoškôl a 33 inštruktorom nariadili doškoľovací kurz,“ priblížil hovorca ministerstva Ivan Rudolf.

Kontrolná akcia podľa Rudolfa napríklad odhalila, že z 36 učební, v ktorých sa mala práve preberať teória, nebol v 31 nikto, v ostatných neboli všetci, ktorí tam mali byť. „Zástupcovia ministerstva dovedna skontrolovali 457 žiakov autoškôl, až 352 z nich však v čase kontroly nebolo v učebni aj napriek tomu, že boli zaevidovaní. Neúčasť na kurzoch teda dosiahla 77 percent,“ konkretizoval hovorca.

Porušenie pravidiel pri praktickej výučbe zistili kontrolóri v 248 prípadoch z 393 kontrol. „Najčastejšie, takmer v polovici prípadov sa autoškoly previnili klamlivou identifikáciou účastníka kurzu, v štvrtine prípadov nebolo dostatočne označené výcvikové vozidlo a v približne deviatich percentách prípadov výučba neprebiehala podľa osnov,“ identifikoval Rudolf najčastejšie porušenia predpisov.

Vedenie ministerstva avizovalo, že kontroly autoškôl budú pokračovať. Rezort pripomína, že o dôležitosti kvality vodičského kurzu svedčia aj štatistiky, podľa ktorých každý piaty vodič, ktorý spôsobí smrteľnú autonehodu, má vodičský preukaz menej ako päť rokov. MDV preto už máji 2020 reagovalo sprísnenou novelou zákona o autoškolách, upravujúcou povinnosti inštruktora a prevádzkovateľa a sprísňujúcou sankcie.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button