Cestná doprava

Kia Slovakia darovala trom univerzitám šesť robotov z karosárne

Kia Slovakia darovala trom univerzitám šesť robotov z karosárne. Podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Potočka budú slúžiť prevažne študentom na výučbu ovládania, programovania a riešenia problémov pri fungovaní priemyselných robotov. Automobilka zároveň poskytne univerzitám programátorov, technickú a materiálnu podporu pri prvotnom spustení a programovaní robotov.

Automobilka sa rozhodla roboty darovať po ich generačnej výmene v karosárni, kde tento rok vymenili 56 z celkovo 386 robotov. „Sme radi, že plne funkčné roboty nájdu uplatnenie a môžeme pomôcť univerzitám v ich vzdelávacej a odbornej činnosti. Študentom budú slúžiť najmä na výučbu ich ovládania a programovania. Tieto procesy sú pri priemyselných robotoch viac komplexnejšie ako pri edukatívnych robotoch. Príprava študentov pre prácu v priemysle a logistike sa tak skvalitní,“ doplnil Potoček.

Na Žilinskej univerzite v Žiline dostane nového robota strojnícka fakulta. Na bratislavskej Slovenskej technickej univerzite dostanú po jednom robotovi strojnícka fakulta, fakulta elektrotechniky a informatiky a materiálovotechnologická fakulta so sídlom Trnave. Technická univerzita v Košiciach (TUKE) uplatní dve zariadenia na fakulte výrobných technológií so sídlom v Prešove a fakulte baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií.

Kia Slovakia darovala trom univerzitám šesť robotov z karosárne

„V ére digitalizácie sú roboty v logistike už elementárnym prvkom. Aby študenti plne rozumeli ich dôležitosti v rámci materiálového toku, je praktická príprava na priemyselných robotoch tou najvhodnejšou. Nám konkrétne veľmi pomôžu najmä v rámci nových segmentov, ktoré na univerzite vznikajú,“ uviedol riaditeľ Ústavu logistiky a dopravy TUKE Martin Straka.

Kia Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Corporation v Európe. Závod vybudovali v rokoch 2004 až 2006, výrobu automobilov a motorov spustili v decembri 2006. Kia Slovakia zamestnáva 3700 ľudí a vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych verziách – Ceed, Sportswagon, ProCeed a XCeed. Druhým modelom je športovo-úžitkový Kia Sportage. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 opustili brány závodu už viac ako 4 milióny vozidiel a vyše 6 miliónov motorov.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button