Cestná doprava

Karsan, IVECO a Irizar na piedestáli

Karsan, IVECO a Irizar na piedestáli. Na výstave Next Mobility Exhibition v Miláne boli udelené ocenenia za udržateľné riešenia v oblasti autobusov. Titul Sustainable Bus Awards 2023 získali modely Karsan e-ATA 12, IVECO Crossway LE Hybrid CNG a Irizar i6S Efficient.

V šiestom ročníku Sustainable Bus of the Year v kategórii mestských autobusov vyhral Karsan e-ATA 12, medzi medzimestskými modelmi sa stal jednotkou Crossway LE Hybrid CNG od IVECO BUS a najúspešnejším autokarom je Irizar i6S Efficient. Pri udeľovaní titulu porotcovia hodnotili faktory, ako bezpečnosť, komfort, úroveň hluku, recyklovateľnosť komponentov a celkový záväzok výrobcu v oblasti udržateľnosti so zameraním na zásady udržateľnosti a na schopnosť vytvoriť pozitívny imidž vozidla u verejnosti. Ide o prvú a jedinú európsku cenu za udržateľné riešenia v oblasti autobusov.

Medzinárodnú jury tvorí sedem zástupcov odborných európskych časopisov: Autobus (Taliansko), Mobilités Magazine (Francúzsko), Omnibus News (Nemecko), Tranzit (Slovinsko), Green Bus & Coach (Veľká Británia), Infotrucker (Rumunsko), Carril Bus (Španielsko). Ocenenia Sustainable Bus ot the Year 2023 boli odovzdané na slávnostnom ceremoniáli počas prvého ročníka medzinárodnej výstavy „Next Mobility Exhibition“, ktorú v polovici októbra zorganizovalo výstavisko Fiera Milano. Ceny si prevzali Okan Baş, generálny riaditeľ spoločnosti Karsan; Domenico Nucera, prezident autobusovej divízie v IVECO Group, a Imanol Rego, generálny riaditeľ Irizar Group.

Karsan, IVECO a Irizar na piedestáli

Víťaz kategórie „Mesto“ – nový Karsan e-ATA 12 – je kľúčovým výsledkom úsilia sústrediť všetky investície na autobusy s nulovými emisiami. Takže celý modelový rad e-ATA bol od úplného začiatku koncipovaný pre čisté elektrické riešenie. Medzimestský IVECO Crossway s pohonom na CNG spája dva trendy, ktoré dnes ovplyvňujú tento segment: nárast počtu vozidiel poháňaných plynom a stúpajúci záujem o mild-hybridné aplikácie. Tretí ocenený model, autokar Irizar i6S, predstavuje projekt zameraný na efektívnosť. Vylepšenie spotreby paliva i koeficientu aerodynamického odporu umožňuje dopravcom podnikajúcim v cestovnom ruchu dosiahnuť nižšie TCO.

Karsan e-ATA 12

Karsan e-ATA 12 je aktuálnym vyvrcholením ambicióznej elektrifikačnej ofenzívy tureckého výrobcu. Skupina sa naplno pustila do úlohy dekarbonizovať mestskú hromadnú dopravu a už nebude investovať do vývoja autobusov so spaľovacími motormi. Karsan uviedol na trh kompletný rad elektrických vozidiel na konci roka 2021, keď k predchádzajúcemu minibusu a midibusu s dĺžkou 6 m, resp. 8 m pridal 10-metrový, 12-metrový a 18-metrový model. Dôležité je, že nové e-busy sú založené na platforme, ktorá je od začiatku navrhnutá pre elektrickú pohonnú sústavu. Obsahujú komponenty od popredných svetových dodávateľov. Vozidlá s nízkou podlahou po celej dĺžke umožňujú starším a invalidným osobám ľahké nastupovanie/vystupovanie. A miera recyklácie dielcov je vyše 95 %.

Karsan e-ATA 12

IVECO BUS Crossway LE Hybrid CNG

Na európskom trhu dnes možno pozorovať jasný trend, pokiaľ ide o zmenu zdroja energie v triede medzimestských autobusov. A to nárast počtu vozidiel poháňaných plynom (až +60 % medzi rokmi 2020 a 2021). Technológia, ktorá bola len pred niekoľkými rokmi určená do mestského sektora, sa teraz stáva reálnou alternatívou k dieslu v medzimestskej prevádzke. IVECO BUS, európsky líder v tomto segmente, zvyšuje latku kombináciou strešných nádrží na plyn s mild-hybridným modulom Voith.

Hybridný CNG autobus je novou alternatívou pre regióny, kraje a mestá, ktoré chcú poskytovať dopravné riešenia plne kompatibilné s projektmi prechodu na nové energie. Očakáva sa, že použitie tejto technológie zníži spotrebu paliva o 15 % a celkové náklady na vlastníctvo o 5 %. Pri použití biopalív možno dosiahnuť zníženie CO2 až o 84 %. Na trhu bude Crossway LE Hybrid CNG od roku 2023.

IVECO BUS Crossway LE Hybrid CNG

Karsan, IVECO a Irizar na piedestáli

Irizar i6S Efficient

Prezentuje spotrebou zredukovanou o 13 %, zlepšením aerodynamického odporu vzduchu o 30 %, zmenšenou pohotovostnou hmotnosťou o 950 kg (vďaka použitiu kompozitných materiálov) a integrovanými technológiami prediktívnej údržby na zníženie prestojov. Irizar prepracoval model i6S s jediným cieľom. Dosiahnuť väčšiu efektívnosť prevádzky, čo je nevyhnutnosť pre sektor dopravy, ktorého reštart ovplyvňuje energetická kríza. Inovovaný zájazdový autobus kombinuje osvedčenú platformu s celým radom detailov, ktoré výrazne zlepšujú jeho TCO.

Irizar i6S Efficient

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
PH

Prečítajte si aj

Back to top button