Cestná doprava

ISUZUBUS CITIVOLT 12 – 100% elektrický mestský autobus

ISUZUBUS CITIVOLT 12 – 100% elektrický mestský autobus. Púchovská spoločnosť TRUCK SERVICE PU prevzala na Slovensku zastúpenie značky autobusov ISUZU BUS a pre potenciálnych slovenských klientov už pripravila niekoľko prezentačných akcií. Ostatnou bola prezentácia nového plne elektrického autobusu ISUZUBUS CITIVOLT 12 v Trnave, Dunajskej Strede, Trenčíne, Prešove, Vranove nad Topľou, Michalovciach, Košiciach, Lučenci, Žiari nad Hronom a v Handlovej v rámci EURO TOUR 24 tejto značky.

O kvalite priemyselnej výroby v Turecku dnes už nik nepochybuje. Vyrábajú tu takmer všetky renomované automobilové značky. Anadolu Isuzu je turecko-japonská spoločnosť (Anadolu Group 55,4%, ISUZU Motors 16,9%, ITOCHU Corp. 12,7 % a DIGER 14,8%) zameraná na výrobu vozidiel. Základy Anadolu Isuzu boli položené v roku 1965, kde sa v prvej etape aktivít, ktoré začali pod názvom Steel Assembly, realizovala výroba nákladných vozidiel a motocyklov.

Výroba ľahkého nákladného vozidla značky Škoda pokračovala až do roku 1986. Anadolu Isuzu prevzalo svoj súčasný titul licenčnou zmluvou uzavretou so spoločnosťou Isuzu Motors Ltd. v roku 1983. Výroba vozidiel Isuzu začala v závode Istanbul Kartal v roku 1984 a pokračuje dodnes vo svojej činnosti ako spoločný podnik pozostávajúci z popredných skupín v Turecku a vo svete.

Prečítajte si aj
Autobusy prechádzajú náročnou výstupnou kontrolou kvality

Silná skupina

Anadolu Isuzu pôsobí v Anatólii v segmente úžitkových vozidiel, dodávok, midibusov a autobusov – celkom 90 produktov, má silné zázemie popredajných služieb s vysokou pridanou hodnotou a rozsiahlu organizáciu predajcov a technických služieb. Ročná produkcia 19 000 úžitkových vozidiel realizujú vo výrobných závodoch s uzavretou plochou 118 000 m2 na 311 000 m2 pozemku v Şekerpınar, Çayırova. Spoločnosť poskytuje služby svojim zákazníkom prostredníctvom 91 autorizovaných servisných miest v Turecku spolu so 133 servisnými miestami v 44 rôznych krajinách v zahraničí.

Celkový počet zamestnancov v Anadolu Isuzu je 1269 a vo výrobe je 25 rôznych modelov autobusov.
Skupina Anadolu je nadnárodnou a podnikateľskou skupinou na ceste, nadviazala partnerstvo s poprednými svetovými značkami, medzi medzinárodných obchodných partnerov skupiny Anadolu patria popredné svetové značky ako AB InBev, Coca-Cola, McDonald’s, Faber-Castell, Isuzu, Kia, Lombardini, Honda, Landini, Cutrale, atď.

ISUZU BUS CITIVOLT 12

ISUZU BUS CITIVOLT 12 na Slovensku

V pondelok 29.7.2024, v depe dopravcu Arriva Trnava, predstavili za účasti zástupcov výrobcu Anadolu Isuzu (Ismail Sulemis – obchodný zástupca pre región strednej Európy), ako aj zástupcov spoločnosti TRUCK SERVICE PU, s.r.o., ktorá je autorizovaným predajcom autobusov značky ISUZU BUS (konateľ Jozef Šulík, obchodný manažér Miroslav Bernát, servisný manažér Peter Húdek) a providera nabíjacej infraštruktúry GreenWay (Marek Vidovič) nový plne elektrický autobus ISUZU BUS CITIVOLT 12. Tento 12-metrový elektrobus dosahuje maximálnu rýchlosť 90 km/h s výkonom 2 x 125 kW a 2 x 11 000 Nm má dojazd až 450 km podľa kapacity batérie, ktorá môže byť 225/300/375/450 kWh.

Elektrobus CITIVOLT 12 má kapacitu 90 až 100 cestujúcich. Pri prezentačnej jazde nás zaujala účinná klimatizácia, moderný priestranný interiér i akcelerácia a dobrá manévrovateľnosť vozidla. EURO TOUR pokračovala v utorok 30.7.2024 o 10:00 v SAD Dunajská Streda, pobočka Galanta a v stredu 31.7.2024 v Transdev v Trenčíne a následne v auguste na východnom a strednom Slovensku.

EURO TOUR zavítala aj do Arriva Trnava

Slovenské zastúpenie v Púchove

Spoločnosť TRUCK SERVICE PU, s.r.o. sa v rámci špecializácie zameriava na opravu, servis a lakovanie nákladných, ale aj osobných vozidiel. Pri servise vozidiel používa zásadne značkové náhradné diely. Venujú sa predovšetkým značke DAF, na ktorej vykonávajú záručný aj pozáručný servis. Do svojho portfólia teraz prijali aj zastúpenie spoločnosti ISUZU BUS na Slovensku. Nachádza sa v bezprostrednej blízkosti mesta Púchov, len 1 km od diaľničného privádzača D1. Súčasťou priestorov je aj moderný showroom a plne vybavené servisné pracovisko, kde poskytujú kompletnú starostlivosť pre všetky modely autobusov ISUZU v záručnom aj pozáručnom servise.

Pri príležitosti EURO TOUR sme požiadali o rozhovor Mgr. Miroslava Bernáta, manažéra predaja ISUZU BUS v TRUCK SERVICE PU.

Čo viedlo vašu firmu k spolupráci s výrobcom ISUZU BUS a jeho zastúpení na Slovensku?
Anadolu Isuzu má široké zastúpenie v krajinách EÚ a hľadalo príležitosť aj na Slovensku, keďže predchádzajúci importér svoju činnosť dlhodobo utlmoval. V rámci nášho „core businessu“ v oblasti kamiónovej diaľkovej prepravy nám divízia autobusov zapadla do nášho dopravného portfólia a ponuka tureckého výrobcu bola výzvou na rozšírenie našej podnikateľskej činnosti.

Ktoré typy autobusov ISUZU BUS budete na Slovensku ponúkať?
Ide o moderné mestské a medzimestské autobusy v dĺžkach od 8 až po 18 metrové kĺbové autobusy s tromi druhmi pohonu: dieselové, CNG a elektrické vozidlá. Všetky autobusy spĺňajú najprísnejšie EU normy a dochádza tak k zlúčeniu japonskej a európskej kvality do jednej DNA.

Aké sú prvé reakcie autodopravcov z vašej prezentácie autobusov ISUZU BUS v Šuranoch, Zvolene, Púchove, Trnave, Galante a v Trenčíne?
Prvé reakciu sú veľmi pozitívne, udivuje atraktívny dizajn EV busu, jeho priestrannosť a výkonná klimatizácia. V neposlednom rade zaujali dynamické jazdné vlastnosti ako aj dojazd, ktorý sme si vyskúšali naostro, keďže sme sa s autobusom presúvali po Slovensku po vlastnej osi využívajúc existujúcu infraštruktúru nabíjacích staníc ZSE Drive. Pre každý prípad sme so sebou vozili aj prenosnú DC nabíjačku Siemens.

Priestranný interér

ISUZUBUS CITIVOLT 12 – 100% elektrický mestský autobus

Ktoré typy autobusov ISUZU BUS budete na Slovensku ponúkať a budete aj rozširovať predajno-servisnú sieť? Aké sú vaše najbližšie plány?
Najmä nízkopodlažné Citiporty 12 a 18-metrové do väčších slovenských miest s elektrickým a CNG pohonom predstavujúce nový trend dopravy s nízkymi až nulovými emisiami. Kompaktné 8-metrové naftové a elektrické NovoCiti busy do menších slovenských miest, ako aj pohodlné a veľkokapacitné prímestské dieslové a CNG autobusy KENDO.

A v neposlednom rade veľmi šikovný, všestranný zájazdový autobus VISIGO HYPER s naftovým pohonom. Ruka v ruke s predajom autobusov sa bude ďalej rozvíjať aj servisná sieť a popredajné služby v najbližších mesiacoch. Naše plány smerujú k vybudovaniu slušného trhového podielu, ktoré si svojou kvalitou a spoľahlivosťou autobusy ISUZU isto zaslúžia, čo dokázali už v iných európskych, ale aj mimoeurópskych krajinách.

Vľavo Ismail Sulemis, vpravo Miroslav Bernát

Editor
Peter Magerčiak
Back to top button