Cestná doprava

Investícia Volva ako impulz pre rozvoj

Investícia Volva ako impulz pre rozvoj. Zástupcovia Košíc i Valalík vnímajú investíciu Volva ako impulz pre rozvoj. Rozhodnutie automobilky Volvo o umiestnení svojho výrobného závodu pri Košiciach označil košický primátor Jaroslav Polaček za výbornú správu pre všetkých Košičanov a obrovskú príležitosť na zlepšenie života v celom regióne.

Investíciu ako nový impulz pre ďalší rozvoj privítal aj starosta obce Valaliky, kde závod vyrastie, Štefan Petrík. „Od čias výstavby Východoslovenských železiarní je to najvýraznejšia strategická investícia v Košiciach, ktorá zmení tvár celého regiónu. Máme radosť z toho, že tu budú vyrábať najmodernejšie elektrické autá,“ uviedol Polaček.

Strategický investor má vytvoriť v regióne so svojimi subdodávateľmi zhruba 10 000 nových pracovných miest. „Teší ma, že sa vďaka tomu budú môcť vrátiť domov k svojim rodinám stovky obyvateľov nášho mesta, ktorí v súčasnosti chodia na týždňovky do iných kútov Slovenska alebo do zahraničia,“ konštatoval primátor.

Zároveň vďaka podpísanej dohode medzi vládou, vedením automobilky a ďalšími štátnymi orgánmi ide podľa neho o dôležitý záväzok vlády o vyvolaných investíciách v Košiciach. Týka sa to dopravnej infraštruktúry vrátane dôrazu na čo najskoršie vybudovanie celého juhovýchodného obchvatu mesta na rýchloceste R2 Šaca – Košické Oľšany. Ako aj vzdelávania, bytovej otázky, obnoviteľných zdrojov energie či nových cyklochodníkov.

Investícia Volva ako impulz pre rozvoj

„Volvo je významným investorom. Je známy svojím zodpovedným prístupom k životnému prostrediu, mestám, kde pôsobí, a podporou rôznych verejno-prospešných aktivít. Verím, že rovnako sa zachová aj v Košiciach. Všetci dúfame, že spoločne s našimi partnermi, touto automobilkou a vládou SR sa nám podarí výrazne zlepšiť kvalitu života v našom meste,“ konštatoval primátor.

K investícii sa vyjadril aj starosta Valalík. „Je to pre našu obec nový impulz pre ďalší rozvoj. Priemyselný park sme pripravili už pred dvadsiatimi rokmi pre inú automobilku, o to viac sa dnes tešíme na nového strategického investora. Po dohode s vládou SR sa navyše výrazne skvalitní život našich obyvateľov a zlepší verejný priestor. Je naplánovaný nový cestný obchvat, zvukoizolačná stena od železnice či lokality pre voľnočasové aktivity,“ zhodnotil Petrík.

Na snímke uprostred konateľ Valaliky Industrial Park ,s.r.o. Miroslav Durec pri podpise zmluvy o výstavbe závodu Volvo v industriálnom parku Valaliky pri Košiciach. V Bratislave 1. júla 2022. (Foto: TASR – Pavel Neubauer)

Košický samosprávny kraj víta príchod automobilky Volvo a pomôže s rozvojom dopravy

Rozhodnutie automobilky Volvo o výstavbe závodu pri Košiciach privítal Košický samosprávny kraj (KSK). Zároveň informoval, že v rámci spolupráce sa zaviazal voči investorovi, spoločnosti Valaliky Industrial Park a voči štátu zabezpečiť rozvoj dopravnej infraštruktúry aj verejnej dopravy. „Teší ma to o to viac, že v minulosti sa niekoľkokrát nepodarilo dotiahnuť veľkého investora na východ,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka k miliardovej investícii.

„Nový závod sa bude špecializovať na výrobu elektromobilov. Čo výrazne pomôže k rozvoju zelenej mobility, k prechodu európskych krajín k elektrifikácii automobilizmu. A v neposlednom rade k dosiahnutiu klimatickej neutrality. Zároveň bude podporovať zelenú prevádzku a ekologickú mobilitu,“
dodal.

V piatok Trnka podpísal investičnú zmluvu s 20 bodmi, ku ktorým sa samosprávny kraj zaväzuje, aby napomohol investícii, ktorá priamo vytvorí 3300 nových pracovných miest vo Valalikoch a tisíce po celom východnom Slovensku. „Konkrétne sme sa zaviazali napríklad zabezpečiť zavedenie nových liniek verejnej dopravy do strategického parku. Zabezpečiť rozvoj a údržbu ciest II. a III. triedy zlepšením ich stavu a dopravného napojenia na cesty vyšších tried, zabezpečiť rozšírenie odstavných plôch pre nákladné vozidlá, poskytnúť investorom súčinnosť pri zriaďovaní a rozvoji obnoviteľných zdrojov energie s cieľom dosiahnuť ich klimaticky neutrálne zásobovanie energiou, ako aj poskytnúť spoluprácu na zvýšenie kapacity medzinárodného vzdelávania na našich stredných školách vrátane prípravy absolventov potrebných pre tieto nové pracovné miesta,“ oznámil Trnka.

KSK sa tiež zaviazal poskytnúť súčinnosť pri vzniku cenovo dostupného nájomného bývania, podporovať zriadenie rezidenčnej výstavby v dochádzkovej vzdialenosti od strategického parku či dostupnosť zdravotnej starostlivosti v blízkosti Valalík.

Na snímke vľavo predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) pri podpise zmluvy o výstavbe závodu Volvo v industriálnom parku Valaliky pri Košiciach. V Bratislave 1. júla 2022. (Foto: TASR – Pavel Neubauer)

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button