Cestná doprava

HYVIA predstavila ďalšie dve vodíkové úžitkové vozidlá

Spoločnosť HYVIA, spoločný podnik automobilky Renault a špecialistu na vodíkové technológie Plug Power, pokračuje v realizácií vodíkovej mobility. Po odhalení Renault Master Van H2-TECH minulý mesiac, odkrýva ďalšie dva nové vodíkové LCV prototypy s nulovými emisiami CO2. Podľa spoločnosti poskytnú zvýšený dojazd a iba 5 minút trvajúce tankovanie.

Renault Master Chassis Cab H2-TECH sa predstavil na výstave Solutrans, ktorá sa konala od 16. do 20. novembra na výstavisku Eurexpo v Lyone. Vozidlo má dojazd približne 250 km a ponúka široké možnosti prestavby na mieru. Renault Master City Bus H2-TECH sa prvýkrát predstavil tiež na výstave, tentokrát na Salon des Maires, ktorá sa uskutočnila od 16. do 18. novembra v Porte de Versailles v Paríži. Tento mestský mikrobus môže prepraviť až 15 cestujúcich (9 sediacich, 6 stojacich) vrátane prepravy s bezbariérovým prístupom, s dojazdom približne 300 km.

Vozidlá majú 30kW palivový článok a 33 kWh batériu, rozdielne sú ich nádrže. Master Chassis Cab H2-TECH má nádrže s obsahom 3 kg vodíka (2 nádrže po 1,5 kg), Master City Bus H2-TECH má nádrž obsahujúcu 4,5 kg vodíka. Celá technológia sa montuje vo Francúzsku, vrátane elektromotora a integrácie vodíka, ktoré budú tiež “made in France”. Renault Master sa vyrába v závode Batilly, elektrickú a vodíkovú integráciu realizuje PVI, dcérska spoločnosť Skupiny Renault v Gretz-Armainvilliers, e-motor sa vyrába v závode Cleon a montáž palivových článkov a čerpacích staníc vodíka sa začne v závode Flins. Oba spomínané modely budú dostupné v roku 2022 spolu s ekologickými riešeniami výroby a distribúcie vodíka. Doplnia dodávku Renault Master Van H2-TECH, ktorá sa zameria na prepravu tovaru a balíkov. Táto má objem nákladového priestoru 12 m3 a prejsť má až 500 km.

„HYVIA napreduje rýchlo. Po menej ako šiestich mesiacoch existencie sme predstavili tri ľahké úžitkové vozidlá na vodík: dodávku, kabínu s podvozkom a mestský autobus. Ukázali sme aj našu Vodíkovú tankovaciu stanicu, aby sme zákazníkom ponúkli možnosti tankovania tam, kde je vodíková infraštruktúra stále vo vývoji. HYVIA je o konkrétnych riešeniach na ceste k splneniu výziev zelenej vodíkovej mobility a dekarbonizácie dopravy,povedal pri príležitosti dvoch nových premiér CEO spoločnosti HYVIA David Holderbach.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button