Cestná doprava

Francúzske úrady odhalili ilegálnu schému, našli 35 vodičov v nehostinných podmienkach

Francúzska polícia vyšetruje prípad nelegálnej práce, navyše v nedôstojných podmienkach. Podľa úradov založili dve spoločnosti na Slovensku a v Poľsku, cez ktoré poskytovali zahraničných vodičov dopravnej spoločnosti vo Francúzsku. Ušetriť tak mali 800 000 eur. Zatknutých bolo desať osôb.

Sú medzi nimi aj piati manažéri francúzskej logistickej firmy, ktorých zatkli a obvinili v utorok. Traja z nich mali podľa úradov v Alsasku, kde pôsobila ich firma, vytvoriť dve spoločnosti, jednu na Slovensku a druhú v Poľsku. Cez ne mali spomínanej logistickej firme nelegálne poskytovať profesionálnych vodičov. „Hlavný autor tohto systému, manažér alsaskej spoločnosti, bol vzatý do väzby,“ povedal prokurátor Emmanuel Dupic. Ďalší štyria ľudia zostávajú na slobode, no sú pod súdnym dohľadom. Vyšetrovanie, ktoré viedlo k zatýkaniu, beží od roku 2017. Zatýkanie prebiehalo aj na pobočke v Paríži, kde zadržali päť osôb. Štyri osoby sú vo väzbe, piata mala pozitívny test na COVID-19.

Vodiči v nehostinných podmienkach

Počas akcie polícia objavila 35 slovenských a poľských vodičov, ktorí žili v otrasných podmienkach v logistickom objekte v Quincey v regióne Haute-Saône, blízko mesta Vesoul. Prokurátor opísal podmienky, kde vodiči žili ako „extrémne chátrajúce bungalovy so zatekajúcou vodou, zápachom z odpadových vôd a plesňami“. Celý systém nelegálnej práce mal za cieľ finančný prospech. Medzi rokmi 2015 až 2018 mali podľa prokurátora firmy na odvodoch nelegálnou prácou ušetriť 800 000 eur.

Prečítajte si aj

Back to top button