Cestná doprava

Dopravcovia z UNAS nevylučujú protesty, sú sklamaní z krokov ministerstva dopravy

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) je sklamaná z prístupu Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR k výberu mýta na Slovensku a tiež k pomoci dopravcom zasiahnutým koronakrízou.

Únia vyzvala premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministerstvo financií a Národnú radu (NR) SR na „okamžitú nápravu daného stavu“, keďže je podľa dopravcov minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) pod vplyvom oligarchov.

„UNAS a rôzne združenia spoločne chystajú veľké zasadnutie dopravcov, kde sa rozhodne o ďalších postupoch v doprave,“ uviedol predseda únie Stanislav Skala. „Nebudeme radi, keď budeme musieť pristúpiť k radikálnym opatreniam, ale za rok a pol rokovaní novej vlády a od roku 2010 sa na mýte nič nezmenilo a sľuby nám už nestačia,“ dodal Skala.

Únia v minulosti požadovala napríklad zľavy z mýtnych poplatkov a najnovšie dopravcovia kritizovali podpis memoranda medzi Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) a spoločnosťou SkyToll, na základe ktorého sa má stanoviť reálna hodnota jednotlivých častí súčasného mýtneho systému. Autodopravcovia nesúhlasia, aby štát v zastúpení NDS od prevádzkovateľa mýta zastaranú technológiu mýtneho systému odkúpil.

Hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková však v polovici júna uviedla, že odkúpenie súvisiacej časti podniku je aplikovateľné len za predpokladu, ak po posúdení ponúk predložených v plynúcich obstarávaniach bude odhadovaná kúpna cena časti podniku súčasného dodávateľa výrazne výhodnejšia ako vybudovanie komplexne nového mýtneho systému.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button