Cestná doprava

Dopravcovia uhradili na mýtnom viac ako 128 mil. eur

Dopravcovia uhradili na mýtnom viac ako 128 mil. eur. V júni uhradili dopravcovia na mýtnom celkom 21,3 mil. eur. Za celý prvý polrok tak výber mýtnych poplatkov za použitie vymedzených komunikácií na Slovensku presiahol sumu 128 mil. eur.

V Elektronickom mýtnom systéme spoločnosti SkyToll využívalo v júni vymedzené úseky ciest priemerne 30 853 vozidiel denne. Na výbere mýtnych poplatkov sa podieľali prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia necelými 49 %, ľahko cez 51 % mýtnych poplatkov uhradili prevádzkovatelia domácich vozidiel zo Slovenska.

K 30. júnu 2024 vydal SkyToll dopravcom 285 tisíc palubných jednotiek, z ktorých 23 % bolo vydaných dopravcom zo Slovenska.

Mobilné jednotky vynucovania riešili v júni na vymedzených úsekoch ciest 339 prípadov porušenia zákona o výbere mýta, čo predstavuje oproti máju nárast o desatinu. Najčastejšie sa v júni priestupkov dopúšťali vodiči vozidiel registrovaných v Poľsku – posádky vozidiel mobilnej kontroly s nimi riešili celkom 105 priestupkov. Najčastejším typom priestupku bolo tradične nesprávne nastavený počet náprav na palubnej jednotke, v dôsledku čoho bolo nesprávne účtované mýto. Tento typ priestupku zistila mobilná jednotka v 235 prípadoch. Odhalených bolo tiež 55 vozidiel, ktoré vôbec nemali inštalovanú povinnú palubnú jednotku.

Operátori zákazníckej linky Elektronického mýtneho systému prijali v máji 5 081 hovorov. 30 % prijatých hovorov bolo obslúžených v slovenčine, zvyšné hovory potom v niektorom z piatich ďalších jazykov zákazníckej linky.

Celkovo bolo pri zabezpečení výberu mýtnych poplatkov na Slovensku spracované v júni 46,8 milióna mýtnych transakcií.

O spoločnosti SkyToll

Spoločnosť SkyToll je súčasťou skupiny ITIS Holding, globálneho lídra v oblasti technológií pre dopravnú infraštruktúru a automatizáciu. V oblasti inteligentných dopravných informačných systémov schopných analyzovať a usmerňovať dopravu kdekoľvek na svete pôsobí od roku 2008. Ako prvý na svete dokázal SkyToll vytvoriť riešenie, ktoré spája satelitnú GNSS technológiu na určovanie polohy, mikrovlnnú DSRC technológiu na komunikáciu na krátke vzdialenosti a mobilnú GSM technológiu na komunikáciu v mobilných sieťach na diaľniciach aj na cestách nižších tried.

SkyToll má za sebou úspešné projekty spoplatňovania dopravnej infraštruktúry na Slovensku, v Českej republike, Slovinsku a Uruguaji. So základňou v Európe a pobočkami v Indii a Singapure ponúka SkyToll efektívne riešenia pre spoplatnenie infraštruktúry. Spoločnosť exceluje v rozvoji systémov na riadenie dopravy, ktoré znižujú jej negatívne vplyvy a sú pripravené na implementáciu kdekoľvek na svete.

Zdroj
SkyToll
Editor
Peter Magerčiak

Prečítajte si aj

Back to top button