Cestná doprava

Distribúcia piva s nulovými emisiami

Vo Švajčiarsku si milovníci piva budú môcť dopriať pivo, ktoré na ceste k nim nevyprodukovalo žiadne emisie CO2. Spoločnosť Feldschlösschen, dcérska firma spoločnosti Carlsberg Group, si vo švajčiarskom Rheinfeldene prebrala prvé elektrické vozidlo Renault Trucks D Wide Z.E. Ide o prvé z 20 objednaných 26-tonových vozidiel Renault Trucks D Wide Z.E. Carlsberg Group a Feldschlösschen chcú spoločnými silami ukázať, že rozvážať tovar je možné aj s nulovými emisiami.

Pre obe spoločnosti historická objednávka bola podpísaná vo februári tohto roka, prvé z nich si švajčiarsky pivovar prevzal 24. novembra. „Som presvedčený, že elektromobilita významne prispieva k zlepšeniu kvality životného prostredia pre nás i pre budúce generácie,“ vyhlásil Bruno Blin, prezident Renault Trucks. „Som rád, že práve Renault Trucks podporuje spoločnosti Feldschlösschen a Carlsberg Group, priekopnícku skupinu v oblasti investícií do elektrických technológií v ich ceste vpred. Odvetvie dopravy momentálne prechádza významnou trasnformáciou. V priebehu najbližších desiatich rokov nás čakajú oveľa väčšia zmeny, ako sa udiali za celé posledné storočie.”

Spokojnosť neskrýval ani generálny riaditeľ spoločnosti Feldschlösschen Thomas Amstutz. „Sme hrdí na to, že naša priekopnícka práca s elektrickými nákladnými vozidlami, ktorá sa začala pred niekoľkými rokmi, ukazuje pozitívne výsledky. Sme prvou spoločnosťou vo Švajčiarsku a dokonca aj v Európe, ktorá používa ekologické nákladné vozidlá na prepravu tovaru. Našou ambíciou je prevziať vedúcu úlohu nielen pri vývoji pív a nápojov, ale aj v oblasti ich logistiky a ochrany podnebia.“

FOTO: Renault Trucks

Feldschlösschen aj Carlsberg Group sa zaviazali k ochrane životného prostredia a znižovaniu dôsledkov globálneho otepľovania. Systematicky sledujú ciele svojej stratégie „Spoločne smerom k nule“ a usilujú sa o dosiahnutie distribúcie s nulovými emisiami. Elektrické nákladné vozidlá nabíjané pomocou obnoviteľnej elektrickej energie napomôžu spoločnosti Feldschlösschen dosiahnuť tieto ciele v distribúcii na kratšie, na rozvoz na dlhé vzdialenosti chce švajčiarsky pivovar využívať železničnú dopravu.

FOTO: Renault Trucks

Ponuku plne elektrických vozidiel Renault Trucks tvorí rad plne elektrických vozidiel od 3,1 do 26 ton v sériovej výrobe pre vybrané trhy v Európe. Elektrické vozidlá šetria ovzdušie, pretože pri prevádzke nevypúšťajú CO2 ani NOx (oxid dusíka). Ich prevádzka nepodlieha žiadnym obmedzeniam pre dopravu a distribúciu v centrách miest ani pri vysokom nebezpečenstve znečistenia. Pretože sú tiché, môžu sa využívať aj v noci, nijako totiž nerušia nočný kľud. Nočné doručovanie navyše nepreťažuje dopravu počas dňa. Renault Trucks vyrába elektrické nákladné vozidlá vo svojom normandskom závode v Blainville-sur-Orne.

Technická špecifikácia vozidiel Renault Trucks D Wide Z.E.:

  • maximálne zaťaženie: 26 t, hmotnosť: 27 t
  • rázvor: 3 900 mm
  • 2 elektromotory s výkonom 370 kW ( nepretržitý výkon 260 kW )
  • maximálny krútiaci moment motorov: 850 Nm
  • dvojstupňová prevodovka
  • pohon na lítiové batérie, 200-265 kWh
  • dojazd do 18O km
FOTO: Renault Trucks

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button