Cestná doprava

Ďalšia generácia zájazdových autobusov Setra

Ďalšia generácia zájazdových autobusov Setra. Formuje sa ďalšia generácia zájazdových autobusov prémiovej značky Setra. Výrazným vonkajším prvkom je nová tvár rodiny autobusov. Skrýva sa za ňou očarujúca technika.

Hlavný dizajnér divízie Daimler Buses Stefan S. Handt: „Setra ComfortClass a TopClass dostanú výrazne hodnotnejší vzhľad. Ambícia prémiovosti značky Setra je ešte výraznejšia.“ V rámci starostlivého a konzekventného vývoja nastavuje nová tvár rodiny nové akcenty z hľadiska vzhľadu a technológie. A ešte viac vyostruje profil tradičnej značky.

Handt uvádza príklad: „V prednej časti je teraz jasne viditeľná plaketa značky.“ Jeden z najzaujímavejších technických prvkov: „V prednej časti je nový svetelný prvok výlučne s technológiou LED, svetlovod pozostávajúci z kombinácie smerových svietidiel, denného osvetlenia a pozičného svetla. Autobusy značky Setra budú už z diaľky evidentne patriť do rodiny Setra.“ To platí aj pre bočné časti zájazdových autobusov s novým trojrozmerným charakteristickým prvkom. Autobusy prešli rozsiahlym vývojom aj pod atraktívnou karosériou. Priestor pre cestujúcich sa pozdvihol okrem iného novými deliacimi stenami, ovládacími jednotkami cestujúceho, ako aj novým multimediálnym systémom.

Premiéra: systém ADA 2 a aktívny asistent brzdenia ABA 5 po prvýkrát k dispozícii v zájazdovom autobuse

Ďalšia generácia zájazdových autobusov Setra

Novinkou sú predovšetkým nové asistenčné systémy. Zakladajú sa na novej štruktúre elektriky/elektroniky, ktoré sú po prvýkrát k dispozícii v európskom zájazdovom autobuse. Vďaka nim sú zájazdové autobusy značky Setra ešte bezpečnejšie, pohodlnejšie, jednoduchšie na obsluhu. A ďalej, čo je v časoch vysokých cien pohonných hmôt dôležité – výrazne hospodárnejšie a ekologickejšie.

Dva príklady: Setra ComfortClass a TopClass dostanú ako prvé zájazdové autobusy v Európe nový systém Active Drive Assist 2 (ADA 2). Teda kombináciu viacerých asistenčných systémov, ktoré aktívne podporujú vodiča pri dodržiavaní odstupu a udržiavaní vozidla v jazdnom pruhu. Taktiež dostanú aktívneho asistenta núdzového brzdenia 5 (ABA 5), ktorý dokáže zabrzdiť aj pred pohybujúcimi sa a stojacimi chodcami. ABA 5 a ADA 2 sú dva z mnohých technických hlavných prvkov nových zájazdových autobusov. Odbremeňujú vodičov a zaisťujú väčšiu bezpečnosť.

Nová generácia zájazdových autobusov značky Setra oslávi svoju svetovú premiéru pre novinárov počas novinárskych dní na veľtrhu IAA Transportation v Hannoveri (18. – 20. septembra 2022). ComfortClass a TopClass budú k dispozícii pre zákazníkov na premiérovom podujatí počas 23. – 25. septembra 2022 v meste Neu-Ulm. A následne na mnohých iných európskych veľtrhoch v Španielsku, Taliansku, Švédsku, Českej republike a Francúzsku, ako aj na ďalších road show.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS
Back to top button