Cestná doprava

Banskobystrický kraj plánuje v auguste rekonštrukciu ciest

Celkovo pôjde o 44 kilometrov rozdelených do 12 úsekov naprieč celým krajom.

Podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) je na tento účel pre celé Slovensko tento rok vyčlenených 50 miliónov eur. „Zmluva na plošnú rekonštrukciu ciest prvej triedy by mala byť uzatvorená v najbližších týždňoch,“ uviedol pri tohtotýždňovej návšteve Banskej Bystrice.

„Veríme, že práce na obnove týchto ciest sa začnú v auguste,“ dodal. V roku 2021 by sa chceli v rozpočte na ministerstve sústrediť na opravy mostov na cestách prvej triedy.

Na snímke vľavo minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležžal, vpravo predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter. FOTO BBSK

Podľa predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jána Luntera pri rokovaní s ministrom dopravy došlo k zhode v navrhovanej zmene prístupu k rekonštrukciám ciest II. a III. triedy a cestných mostov.

„Obrovský investičný dlh na týchto cestách, nahromadený za posledné desaťročia, nedokážu samosprávne kraje dohnať bez pomoci štátu. Je dôležité nastaviť efektívne finančné mechanizmy, ktoré by krajom umožnili ďalšie investície do obnovy cestnej siete. Pomôcť by mohol navrhovaný cestný fond – fond dopravnej infraštruktúry – kde by boli sústredené zdroje určené na takéto investície,“ povedal Lunter.
Zdôraznil, že samosprávne kraje sú pri rekonštrukciách ciest vo svojej správe efektívne, disponujú odbornými kapacitami a znalosťou prostredia.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASRBBSK

Prečítajte si aj

Back to top button