Cestná doprava

Elektrický DAF CF dostal dvojnásobný dojazd

Spoločnosť DAF Trucks urobila ďalší krok vo vývoji elektrických hnacích sústav: zdvojnásobila dojazd modelu DAF CF Electric, vybaveného technológiou VDL e-power, na viac ako 200 kilometrov. Predstavenie novej generácie akumulátorov navyše znamená zníženie hmotnosti o 700 kg, čo sa priamo prejaví na vyššom užitočnom zaťažení.

Skúšobná prevádzka prvých modelov CF Electric sa začala už v roku 2018 u nemeckých a holandských zákazníkov. Následne sa začala predávať druhá generácia, vybavená novým softvérom a novou prístrojovou doskou. Model DAF CF Electricsa vďaka svojim nulovým emisiám a tichému použitiu hodí do mestských oblastí a spĺňa všeobecné požiadavky na distribúciu, dodávky do supermarketov a zvoz odpadu. Spoločnosť DAF aktuálne ponúka model CF Electric ako ťahač 4×2 (CHJS 37 ton) a ako vozidlo s podvozkom v konfigurácii 6×2 s riadenou vlečnou nápravou pre maximálnu manévrovateľnosť (CHJS 28 ton).

Podvozok DAF CF Electric 6×2 s riadenou vlečnou nápravou (FOTO: DAF Trucks)

Osvedčená a spoľahlivá technológia

Najnovšia generácia vozidiel CF Electric stavia na spoľahlivosti a užívateľskej prívetivosti predchádzajúcich generácií. Novinkou je v súčasnej generácii doplnený lítiumiónový akumulátor s kapacitou 350 kWh (efektívna kapacita 315 kWh). Okrem väčšieho množstva energie je akumulátor tiež oveľa ľahší – „zhodil“ celých 700 kg. Toto zníženie sa priamo prejavuje vo vyššej kapacite užitočného zaťaženia. Akumulátor je uložený v géle, preto teplota vždy zostáva v rozmedzí 25 až 40 stupňov Celzia, bez ohľadu na počasie, čo podporuje výdrž a konzistentný výkon akumulátora.

500 kilometrov denne na elektrický pohon

Vďaka zvýšenej kapacite akumulátora, ktorý má pritom stále rovnaké rozmery, má teraz model CF Electric dojazd viac ako 200 kilometrov. To je dvojnásobok v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami. Úplné nabitie akumulátora sa zvyčajne vykonáva v domovskej základni vozidla a trvá približne 75 minút pri použití nabíjacej stanice s výkonom 300 kilowattov. Dobíjaním akumulátora pri nakládke alebo vykládke či počas prestávky v prevádzke vozidla je možné v modeli DAF CF Electric prejsť až 500 kilometrov denne úplne na elektrický pohon.

Konkrétne rady ohľadne nadobudnutia a použitia

Používanie elektrických vozidiel vyžaduje od zákazníkov špecifický prístup. To je dôvod, prečo spoločnosť DAF ponúka svojim zákazníkom podporu prostredníctvom pokročilých modelov simulácie trasy, ktoré napomáhajú čo najefektívnejšiemu plánovaniu pre vozidlo, vrátane praktických rád k šikovnému a účinnému dobíjaniu akumulátora. Spoločnosť DAF taktiež ponúka spolu s vybranými dodávateľmi, ako je spoločnosť VDL, poradenstvo týkajúce sa optimálnej infraštruktúry pre nabíjanie.

Video z roku 2018, predstavujúce ešte prvú generáciu elektrických nákladných vozidiel DAF

Predaj začal v septembri

Model CF Electric s predĺženým dojazdom sa začal predávať v septembri, pričom prvé dodávky sa predpokladajú na začiatku roka 2021. „Vďaka predĺženému dojazdu upevňuje model CF Electric našu čelnú pozíciu v oblasti elektrickej cestnej prepravy,“ uvádza Ron Borsboom, výkonný riaditeľ produktového vývoja v spoločnosti DAF. „Toto vozidlo bolo vyvinuté v reakcii na silnejúce požiadavky na zvýšenie kvality ovzdušia v našich mestách a zníženie emisií CO2. Päťsto kilometrov denne úplne na elektrický pohon už je parameter, s ktorým môžu prevádzkovatelia prepravy lepšie pracovať.“

DAF CF Electric | Ťahač FT – Technické údaje

Podvozok                                                                    4×2
Rázvor                                                                        380 cm
Hmotnosť ťahača9 000 kg
Elektromotor210 kW
Krútiaci moment2 000 Nm
Kapacita akumulátora350 kWh (efektívna kapacita 315 kW)
Dojazd plne nabitého vozidla220 km
Rýchle nabitie akumulátorov75 minút (pri 300 kW)

Prečítajte si aj

Back to top button