Železničná doprava

ŽOS Zvolen zmodernizuje 22 vlakových jednotiek pre České dráhy

Železničné opravovne a strojárne (ŽOS) Zvolen boli úspešné v súťaži na modernizáciu ďalších 22 kusov vlakových jednotiek Stadler RS1 pre České dráhy (ČD). Už predtým vyhrali tender aj na modernizáciu jednotiek Stadler GWT radu D6460 pre tohto českého dopravcu.

„Modernizácia jednotiek Stadler RS1 sa uskutoční v rokoch 2022 a 2023. Hlavnou časťou je návrh a inštalácia klimatizácie podľa požiadaviek TSI, rádiostaníc či vlakových zabezpečovačov. Cestujúci sa môžu tešiť aj na USB nabíjačky aj 230-voltové zásuvky,“ uviedol generálny riaditeľ ŽOS Zvolen Imrich Czére. Vlaky dostanú aj nový náter vo farbách ČD. Odovzdanie prototypu prvej modernizovanej jednotky je naplánované na september 2022.

Zvolenskí opravári v súčasnosti modernizujú pre ČD aj vlakové jednotky Stadler GWT radu D6460. Prvú takúto jednotku odovzdali v novembri, aktuálne sa k nej pridáva druhá. Odovzdaný vlak mieri do skúšobnej prevádzky v Olomouckom kraji. Tieto vlakové jednotky sa dočkali kompletnej generálnej opravy všetkých systémov. V rámci modernizácie sa urobili opravy podvozkov, motora a generátora, okruhu klimatizácie, brzdných systémov a interiéru.

„Do konca roka dodáme Českým dráham celkovo štyri vlakové jednotky, pričom zvyšných osem sa bude postupne odovzdávať v prvom polroku 2022,“ pripomenul Czére. ŽOS Zvolen je jednou z popredných slovenských spoločností zameraných na opravu motorových i elektrických rušňov a motorových jednotiek. Zamestnáva približne 400 ľudí. Spoločnosť zaznamenala vlani tržby 19,62 milióna eur a zisk 456.947 eur.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button