Železničná doprava

ŽOS Zvolen opraví a zmodernizuje vlaky pre České dráhy

ŽOS Zvolen získali vo verejných súťažiach dve veľké zákazky. Pre České dráhy zmodernizuje 12 vlakov 646 Stadler GTW a v priebehu päť ročného kontraktu zgenerálkuje pre najväčšieho českého dopravcu aj 13 dieselelektrických rušňov radu 754.

Desaťmiliónový kontrakt na modernizáciu 12 vlakov 646 Stadler GTW, ktoré pôvodne slúžili v Nemecku u Deutsche Bahn, prinesie českým cestujúcim a železničiarom, okrem iného, aj nové LCD monitory, Wi-Fi pripojenie, elektrických zásuvky, drobnú elektroniku, nový audiovizuálny informačný systém a GPS lokátor pre sledovanie pohybu vlaku v systéme KIDSOK.

„Prvé vlaky z tejto súťaže zákazník už pristavil do Zvolena. Do decembra 2021 musíme byť hotoví so všetkými dvanástimi. Týmto projektom sme rozbehli aj novú spoluprácu s Deutsche Bahn, ktoré budú zabezpečovať časť opráv agregátov a podvozkov vo svojich závodoch v Nemecku,“ hovorí generálny riaditeľ ŽOS Zvolen Imrich Czere.

FOTO: TS

Motorový rušeň radu 754

Motorový rušeň radu 754, dieselový rušeň s elektrickým prenosom výkonu, je v ČD využívaný na prímestských i diaľkových tratiach. Počas trvania päťročnej zmluvy vykoná ŽOS Zvolen na 13 lokomotívach hlavnú opravu typu MVY, čo je v podstate generálna oprava celého koľajového vozidla vrátane generálnej opravy motora, alternátora, podvozkov a trakčných motorov. Výška kontraktu je ohraničená na sumou 8,4 milióna euro. „Od Českých dráh a ČD Cargo sme tiež získali zákazky na opravu série sólo spaľovacích motorov K12 V230 DR,“ konštatuje Imrich Czere a dodáva: „Vďaka novým kontraktom už dnes vieme, že minimálne 60 % výkonov zvolenskej ŽOS-ky bude budúci rok smerovať do zahraničia.“

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button