Železničná doprava

Začali sa rekonštrukčné práce na ozubnici medzi Štrbou a Štrbským Plesom

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začali od pondelka s rekonštrukciou ozubnicovej trate v úseku medzi Štrbou a Štrbským Plesom. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová s tým, že práce potrvajú do 6. februára 2021 a investícia do obnovy trate predstavuje 18,58 milióna eur z vlastných zdrojov ŽSR.
      
„Rekonštrukciou prejde ozubnicová trať v úseku Štrba – Štrbské Pleso vrátane železničnej stanice (ŽST) ozubnicovej železnice (OŽ) Štrba, Štrbské Pleso a zastávky Tatranský Lieskovec. Hlavným cieľom je rekonštrukcia železničného zvršku ozubnicovej elektrifikovanej trate. Komplexnou rekonštrukciou by v tomto úseku mala prejsť traťová koľaj,“ priblížila Achbergerová. Dodala, že práce pre ŽSR zabezpečí Združenie ozubnica Štrba – Štrbské Pleso, ktoré je tvorené firmami Strabag a Swietelsky-Slovakia.
      
Hovorkyňa ďalej opísala, že v potrebnom rozsahu sa zrekonštruuje železničný zvršok, železničný spodok, zároveň sa odvodní železničná trať. Rekonštrukciou prejdú aj nástupištia v staniciach Štrba OŽ, Štrbské Pleso OŽ a v zastávke Tatranský Lieskovec. Obnovené podľa nej bude aj osvetlenie nástupíšť, podlaha v hale stanice Štrba, priechody pre chodcov či oporné múry.
      
Feik Achbergerová doplnila, že počas rekonštrukcie bude pre cestujúcich zabezpečená náhradná autobusová doprava. V železničnej stanici Štrbské Pleso budú pristavené autobusy vedľa výpravnej budovy. Zastávky náhradnej dopravy sú zriadené pre tarifné body Štrba – parkovisko za bufetmi z východnej strany budovy, Tatranský Lieskovec – hlavná cesta pri zastávke ŽSR, Štrbské Pleso – autobusová zastávka Vysoké Tatry, Štrbské Pleso, centrálne parkovisko.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button