Železničná doprava

Vypravili najdlhší osobný vlak na svete

Vypravili najdlhší osobný vlak na svete. Rhétske železnice (Rhätische Bahn) to dokázali, vytvorili svetový rekord! Najdlhší osobný vlak na svete 29. 10. 2022 v sobotu popoludní úspešne zvládol 25-kilometrovú trasu svetového dedičstva UNESCO v Graubündene. Rekordný vlak mal takmer dva kilometre a riadilo ho sedem rušňovodičov.

Švajčiarska železničná spoločnosť Rhätische Bahn vypravila v rámci osláv 175. výročia železníc v krajine vlak zložený z 25 súprav Stadler Capricorn, t. j. zo 100 vozňov v dĺžke cca 1920 metrov. Súpravu poskladali a zapojili v 5-kilometrovom tuneli Albula. O 14:15 hod. (s 15 min. meškaním – na Švajčiarov nezvyčajné) sa celý vlak rozbehol a zozjazdoval k stanici Alvaneu.

Prečítajte si aj
Vlak zložený z 25 súprav Stadler Capricorn -100 vozňov spolu v dĺžke vyše 1920 m

Maximálna rýchlosť bola udržiavaná okolo 30 – 35 km/h, aby nedochádzalo k deformácii či poškodeniu trate, na ktorú trolejová sústava nebola dimenzovaná. Keďže z jednej súpravy Stadler Capricorn sa dajú ovládať maximálne štyri súpravy, vlak riadilo sedem rušňovodičov. Túto výnimočnú udalosť priamo sledovalo niekoľko tisíc ľudí, ktorí jazdu pozorovali popri trati, ale aj tritisíc cestujúcich, ktorí lístky na rekordnú jazdu vykúpili v priebehu pár dní. Celá akcia sa tešila veľkému záujmu médií i priaznivcov švajčiarskych železníc a bola výbornou propagáciou nielen regiónu, ale aj švajčiarskych železníc.

Vypravili najdlhší osobný vlak na svete

Úchvatné švajčiarske železničné stavby neprestanú nikdy udivovať. Pri niektorých pohľadoch bolo vidieť jednotku na štyroch miestach

Svetový rekord padol!

Jazda najdlhšieho osobného vlaku na svete sa uskutočnila na úseku medzi stanicami Preda a Alvaneu. Rhétske železnice, ktoré sú najväčšou súkromnou železničnou spoločnosťou vo Švajčiarsku, prevádzkujú sieť niekoľkých úzkorozchodných tratí v kantone Graubünden a časť z nej je zapísaná ako svetové kultúrne dedičstvo UNESCO.

Vlak na svojej 24,9-kilometrovej trase prekonal 22 tunelov, 48 mostov a klesol o 789 výškových metrov. Počas jazdy prešiel aj cez najznámejší most celej trate, viadukt Landwasser. Jednorazová cesta, ktorá prekonala svetový rekord, trvala približne hodinu a táto trať je považovaná za jednu z najpozoruhodnejších vlakových trás na svete, a to vďaka úžasným výhľadom na Alpy a desiatkam viaduktov a mostov.

Veľkú podporu akcii venovali spoločnosť Stadler ako výrobca vozidiel a spoločnosť Märklin, výrobca zmenšených modelov vlakov, ktorá pri tejto príležitosti vyrobila limitovanú edíciu 80-metrového modelu vlaku. Mala veľký úspech, hneď sa vypredala. Predchádzajúcim držiteľom rekordu bola Národná belgická železničná spoločnosť. Tá v roku 1991 vypravila vlak dlhý 1733 metrov a pozostávajúci zo 70 vozňov.
Rekord pre najdlhší vlak akéhokoľvek typu vytvoril v roku 2001 austrálsky nákladný vlak s názvom Mt Goldsworthy. Mal dĺžku 7,24 kilometra.

Rekordnej jazde prihliadalo niekoľko tisíc záujemcov. Ďalších 3000 ľudí bolo súčasťou jazdy

Zdroj
transport.sk
Editor
Foto: swiss-image.ch/Mayk Wendt

Prečítajte si aj

Back to top button