Železničná doprava

Upratovacie čaty pre vlaky Eurostar vstúpia do štrajku

Zamestnanci spoločnosti Eurostar, ktorí čistia medzinárodné vlaky spájajúce kontinentálnu Európu a Veľkú Britániu, vstúpia v pondelok 25. augusta do 24-hodinového štrajku na protest proti nízkym mzdám. Termín si nevybrali náhodou, 25. augusta je v Británii voľný deň a vlaky sú vyťaženejšie než inokedy. Očakáva sa, že Eurostar by mal počas predĺženého víkendu prepraviť na trasách medzi Londýnom, Parížom a Bruselom okolo 140.000 cestujúcich.
 

Viac než 120 členov odborovej organizácie Rail Maritime and Transport (podmorskej železnice a dopravy) bude štrajkovať s cieľom presadiť vyššie mzdy než dnešných 6,37 libry (244,25 Sk) na hodinu. Sťažujú sa aj na to, že ako zamestnanci zjednaní kontraktorom, ktorým je firma OCS, nedostávajú príplatky za sviatky a nemajú nárok ani na také samozrejmosti ako nemocenské dávky alebo dôchodky. Okrem toho majú nárok na iba obmedzenú dovolenku. Odbory preto žiadajú zvýšenie miezd na 7,20 libry/h, čo je v Londýne a jeho okolí minimálna mzda pre zamestnanca na zabezpečenie slušného živobytia pre neho a jeho rodinu.
Podľa hovorkyne Eurostaru budú poskytovať služby pre cestujúcich tak ako doposiaľ a v nevyhnutných prípadoch pristúpia k náhradnému plánu.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button