Železničná doprava

Švajčiarsky Stadler obnoví vozový park Nórskych železníc

Švajčiarsky výrobca vlakov Stadler a Nórske štátne železnice NSB v utorok podpísali zmluvu na dodávku 50 vlakových súprav FLIRT a zároveň opciu na ďalších 100 vlakových jednotiek. Transakcia v objeme 640 miliónov švajčiarskych frankov (cca 400 miliónov EUR) predstavuje doteraz najväčšiu investíciu Nórskych štátnych železníc do obnovy vozového parku.
 

Švajčiarsky výrobca vlakov Stadler sa zaviazal do roku 2013 dodať 26 päťdielnych vlakových súprav FLIRT (Fast Light Inovative Regional Train, v preklade "rýchly ľahký inovatívny regionálny vlak") pre prímestské železnice hlavného mesta Oslo. Ďalších 24 vlakov je určených pre stredne dlhé trate v južnom Nórsku až po mesto Bergen. Nórsko sa tak stane desiatou krajinou na svete, ktorá v prímestskej a interregionálnej doprave využíva vlaky FLIRT. Od uvedenia na trh v roku 2004 sa vo Švajčiarsku, v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku, Taliansku, Maďarsku, Alžírsku, Poľsku, vo Fínsku a teraz v Nórsku predalo celkovo 463 vlakových súprav FLIRT. 
"Je pre nás mimoriadne potešujúce, že koncept FLIRT vyhovuje náročným požiadavkám Nórskych štátnych železníc. Sme presvedčení, že ich konečné rozhodnutie pozitívne ovplyvnili aj dobré skúsenosti našich existujúcich zákazníkov, ktorí vyzdvihujú najmä spoľahlivosť a pohodlie týchto vlakových súprav," uviedol v tejto súvislosti majiteľ a generálny riaditeľ skupiny Stadler Rail Peter Spuhler. Pre účely Nórskych štátnych železníc bola päťdielna súprava FLIRT modifikovaná z pôvodných dvoch na tri pohony. Široký prejazdný profil nórskych železničných tratí umožňuje šírku vagóna 3,2 m, vďaka čomu má vagón pohodlnejšie radenie sedadiel. Vlaková súprava FLIRT dosahuje prevádzkovú rýchlosť 160 km/hod, ale pri minimálnych úpravách je možné jej zvýšenie až na 200 km/h. Všeobecne oceňovanú kvalitu prevedenia týchto vlakových súprav dotvárajú priechodný nízkopodlažný interiér, moderný informačný systém pre cestujúcich s plochými obrazovkami ako aj otvorený a prehľadný vnútorný dizajn. 

Spoločnosť Stadler

Švajčiarska spoločnosť Stadler Rail Group, ktorá ponúka zákaznícky orientované riešenia v oblasti výroby koľajových vozidiel, patrí k vedúcim výrobcom regionálnych a prímestských vlakových jednotiek, zubačiek a električiek. Zamestnáva viac ako 2200 zamestnancov a v roku 2007 dosiahla obrat vo výške 650 miliónov EUR. Stadler má závody vo Švajčiarsku (Bussnang, Altenrhein a Winterthur), v Nemecku (Berlín a Velten), Poľsku (Siedlice), Maďarsku (Budapešť, Pusztaszabolcs a Szolnok) a Alžírsku. 
Spoločnosť Stadler sa prednedávnom stala víťazom tendra na dodávku 50 šesťdielnych poschodových elektrických jednotiek pre Švajčiarske spolkové železnice (SBB). Stadler je tiež dôležitým hráčom na európskom trhu s električkami. K jeho zákazníkom patria okrem nemeckých miest Mníchov, Norimberg a Bochum/Gelsenkirchen aj napríklad aj dopravné podniky v Bergene, Grazi, Sydney, Helsinkách, Bazileji a Lyone.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button