Železničná doprava

Španielske štátne železnice prevezmú 50 % v českej firme Leo Express

Španielske štátne železnice Renfe Operadora sa stanú veľkým akcionárom českého prevádzkovateľa vlakov a autobusov Leo Express. Španieli získajú v českej firme polovičný podiel, uviedli v stredu české médiá. Cena transakcie nebola zverejnená.

Španielske železnice potvrdili, že uskutočňujú „posledné kroky“ k dokončeniu transakcie. Spoločnosť Leo Express sa k tomu nevyjadrila. Vstupom do Leo Expressu chcú Renfe podporiť svoju stratégiu rastu za hranicami Španielska, zvlášť chcú rozširiť svoju prítomnosť na trhoch v Česku, Poľsku a na Slovensku. Postupne si chcú zabezpečiť zdroje aj pre vstup na nemecký trh. Podľa spoločnosti ju táto akvizícia dobre pripraví aj na prístup k vysokorýchlostným tratiam, ktoré sa v regióne plánujú.

Leo Express vznikol v roku 2010, v roku 2012 začal s päticou úplne nových súprav Stadler Flirt prevádzkovať spojenie medzi Prahou a Ostravou. Medzičasom svoje služby spoločnosť rozšírila o spojenia na Slovensko aj do Poľska. V predkoronovom roku 2019 firma zaznamenala zisk 150 miliónov Kč (5,7 milióna eur) a tržby 1,1 miliardy Kč. V roku 2021 by má začať prevádzku troch čínskych vlakových jednotiek Sirius, na ďalších 30 má Leo Express opciu.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button