Železničná doprava

Prechod na letný čas sa dotkne troch nočných vlakov

Prechod na letný čas sa dotkne troch nočných vlakov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že od nedele 26. marca 2023 sa mení stredoeurópsky čas na letný. V noci zo soboty 25. marca na nedeľu 26. marca 2023 sa tak posunú ručičky hodiniek z druhej hodiny ráno o jednu dopredu, teda na tretiu hodinu ráno.

Vlaky premávajúce v tejto dobe tak prídu do konečnej stanice o hodinu „neskôr“, reálne však bude čas jazdy zodpovedať tomu, ktorý je uvedený v cestovnom poriadku.

Na tratiach susedných železníc budú podobne ovplyvnené jazdy nočných vlakov. Vlaky, ktoré vchádzajú na Slovensko po 3:00, pôjdu už podľa letného času.

Dotknuté nočné vlaky:
• EN 442 SLOVAKIA (Humenné 19:30 – Praha hl. n. 7:38) príde omeškaný do 60 minút,
• R 614 ZEMPLÍN (Humenné 21:51 – Bratislava hl. st. 5:33) príde omeškaný do 60 minút,
• R 615 ZEMPLÍN (Bratislava hl. st. 22:57 – Humenné 6:33) príde omeškaný do 60 minút.

Princíp podobný letnému času spomenul už americký politik Benjamin Franklin v druhej polovici 18. storočia v jednom zo svojich zápiskov. V praxi letný čas prvýkrát zaviedli v prvej polovici 20. storočia v niekoľkých európskych krajinách. Boli medzi nimi Švédsko, Nemecko a Rakúsko-Uhorsko. Na území Česko-Slovenska fungoval letný čas s prestávkami v 40. rokoch 20. storočia. Každoročný letný čas sa zaviedol v Československu až v roku 1979.

K jeho zavedeniu prispela aj energetická kríza v tomto období, pričom od letného času sa očakávali energetické úspory. O dva roky neskôr sa u nás ustálilo pravidlo, že letný čas sa začína posledný marcový víkend v noci zo soboty na nedeľu, a to nadránom, keď je vplyv zmeny času na pracovné aktivity minimálny. Cieľom zavedenia letného času je predovšetkým úspora elektrickej energie, ktorá by bola inak potrebná pre večerné osvetlenie.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button