Železničná doprava

MDPT nesúhlasí so štrajkovou pohotovosťou železničiarskych odborárov

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR nesúhlasí so štrajkovou pohotovosťou, ktorú vyhlásilo vo štvrtok 4. decembra Odborové združenie železničiarov (OZŽ), aj keď uznáva, že je ich legitímnym právom. „Takéto nátlakové postupy len znižujú priestor na zmierňovanie dopadov finančnej krízy,“ odkazuje odborárom ministerstvo.

Odborári tvrdia, že pohotovosť bude trvať dovtedy, kým nedostanú od vlády adekvátnu odpoveď na svoje požiadavky. Očakávajú totiž, že bez účinných opatrení prijatých na úrovni slovenskej exekutívy sa bude recesia železničnej dopravy naďalej prehlbovať, čo ohrozí existenčné záujmov železničiarov i občanov, ktorí využívajú služby železníc. "V súčasnosti riešime dopad finančnej krízy na všetky oblasti rezortu, vrátane železničnej dopravy. Tento dopad sa môže prejaviť najmä v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s., a následne aj v  ŽSR v dôsledku zníženia výkonov. Situácia je o to zložitejšia, že sme si predsavzali nájsť spôsob riešenia bez prepúšťania," reagoval hovorca ministerstva Marián Jánošík. Dodal, že odborári predložili tézy vo všeobecnej rovine bez konkrétnych návrhov hľadania východísk pretrvávajúcich problémov. Hovorca zároveň ubezpečil, že ministerstvo bude v najbližšom čase hľadať riešenia prostredníctvom dialógu na úrovni manažmentov železničných firiem, MDPT a vlády SR. Predseda Generálnej rady OZŽ František Petroci vo štvrtok upozorňoval, že pri neriešení problémov v tomto sektore hrozí, že dôjde k prepúšťaniu vyše 6000 zamestnancov, zmrazeniu miezd a výhod, ktoré plynú z kolektívnych zmlúv.  
K základným požiadavkám odborárov patrí prijatie opatrení financovania nákladov za používanie železničnej dopravnej cesty, ktoré zrovnoprávnia železničnú dopravu na dopravnom trhu a vytvoria predpoklady pre jej konkurencieschopnosť v rámci Európy. Okrem toho budú presadzovať prijatie programu revitalizácie železníc a prijatie osobitných opatrení na úrovni vlády zamedzujúcich kolapsu a recesii v železničnej doprave v budúcom roku. Premiér Robert Fico sa stotožňuje so stanoviskom ministerstva dopravy a sľubuje OZŽ dialóg. "Vláda urobí všetko pre to, aby nedošlo k prepúšťaniu zamestnancov," ubezpečila vo štvrtok jeho hovorkyňa Silvia Glendová.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button