Železničná doprava

Do ŽOS Zvolen príde v tomto roku 75 % tržieb zo zahraničia

Opravy a modernizácie vagónov a lokomotív zvolenskými „žoskármi“ pre zahraničný trh v tomto roku výrazne prekonajú tie pre tuzemských zákazníkov

Výhľadovo budú práce určené na export tvoriť až tri štvrtiny všetkých prác. Ak výraznejšie nezasiahne do hry pandémia, celkový objem tržieb zo zahraničia sa vyšplhá na takmer 20 miliónov eur. „Výrazné navýšenie objemu prác pre zahraničné spoločnosti nám umožnili úspešne zvládnuté medzinárodné súťaže. Opravy a modernizácie pre České dráhy budú v roku 2022 jedným z našich najdôležitejších projektov,“ uvádza Imrich Czére, generálny riaditeľ ŽOS Zvolen.

Stovka strojov na export

Na vyše 130 motorových jednotkách typov RS1, D6460 či rady 814.0 bude vykonávaná rekonštrukcia, ktorá zahŕňa generálnu opravu motorov a podvozkových častí, ale aj „bohemizáciu“, teda prispôsobenie jednotiek na prevádzku v Česku.

Modernizácia motorových jednotiek bude zameraná aj na výmeny rádiostaníc, implementácie českého jazyka. Vynovenie so sebou prinesie aj zvýšenie komfortu pre českých cestujúcich inštaláciou Wi-Fi, zásuviek na 230 V aj USB či dosadenie klimatizácií. Vlaky dostanú aj náter českého dopravcu.

„V priebehu tohto roka plánujeme do zahraničia expedovať 12 modernizovaných jednotiek, vagónov a lokomotív. Verím, že kvalita práce v našom závode bude naďalej svedčiť v náš prospech a uspejeme aj v ďalších pripravovaných súťažiach,“ pripomína Czére.

Stadler D6460 pred modernizáciou

Vlaňajšie výsledky presvedčili

Za minulý rok vyhrala ŽOS Zvolen 4 medzinárodné a 2 domáce veľké súťaže. „Úspešne zvládnuté minuloročné súťaže posúvajú ŽOS Zvolen ešte viac na úroveň medzinárodne rešpektovanej spoločnosti,“ hovorí Czére.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button