Správy | Aktuality | Témy

Začiatok septembra patril Salónu Elektromobilov 2020

Od 4. do 6. septembra 2020 ste sa mohli zúčastniť najväčšej špecializovanej výstavy elektromobilov, ktorá mala po Bratislave pokračovanie v Košiciach a zodpovedala všetky otázky z oblasti elektromobility.

V rámci výstavy, ktorá sa konala v obchodnom centre Atrium Optima Košice, ste si mohli užiť viac ako 50 elektromobilov, plug-in hybridov, elektrických kolobežiek a motoriek. Veľkým lákadlom pre divákov boli testovacie jazdy či pútavý program zložený z panelových diskusii a prednášok. Medzi vystavovateľmi ste mohli vidieť najznámejšie značky ako Huyndai, Tesla, KIA, Mercedes-Benz, Honda, Volvo, Renault, Peugeot, Ford, či Subaru. Veľkým prekvapením bol pre fanúšikov motoriek elektrický model Harley-Davidson.

Salóne Elektromobilov 2020 Košice

Na Salóne Elektromobilov 2020 Košice malo svoje zastúpenie aj Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Prezentácie sa zúčastnili Adrian Krajňák a Vladimír Riška z odboru priemyselného rozvoja Ministerstva hospodárstva SR (MH SR) či Mgr. Michal Dvoržák a Denis Fiedler zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Páni sa venovali všetkým dôležitým informáciám spojeným s dotáciami na nabíjacie stanice, no zverejnili taktiež aktuálne informácie o stále prebiehajúcom druhom kole dotácii. Rovnako tiež potvrdili tretie kolo dotácií, ktoré avizoval sám minister hospodárstva Richard Sulík.
Účastníci prezentácie sa v rámci témy ,,Dotácie na nabíjacie stanice: ako požiadať o podporu pre firmy a samosprávy“ dozvedeli odpovede k otázkam týkajúcim sa výšky dotácií, možnosti získania dotácií, minimálne technické požiadavky či vymedzenie základných pojmov.

„Dali sme dokopy väčšinu dostupných elektromobilov, ktoré sú na Slovensku aktuálne v ponuke. Vlastne takmer všetky vozidlá, ktoré sa dajú nabíjať a na ktoré sa vzťahuje dotácia ministerstva hospodárstva. Na salóne sa prezentovalo okolo 50 modelov automobilov, ale aj motorky, skútre či bicykle. Aj vozidlá, ktoré sa ešte nedostali do predaja,“ povedal Michal Chabada, organizátor Salónu Elektromobilov v Košiciach.

Smart Mobilita na Slovensku v roku 2020

Akým smerom sa bude uberať doprava budúcnosti nám na panelovej diskusii Smart Mobilita na Slovensku v roku 2020 priblížili Peter Karpáty, projektový manažér a generálny štátny radca, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a Martin Horváth, hlavný štátny radca, MH SR.
Z diskusie ste sa mohli dozvedieť viaceré inovatívne riešenia v rámci inteligentnej mobility na Slovensku, ako aj odpovede k téme týkajúcej sa napredovania a efektívneho nasadzovania týchto riešení v rámci miest a obcí.

Budovanie infraštruktúry elektromobility na Slovensku

Množstvo zaujímavých informácií priniesli zástupcovia spoločností ZSE Drive, Greenway a ABB. Odborníci zo segmentu elektromobility nadviazali na tému venujúcu sa nabíjacej infraštruktúre na Slovensku a v zahraničí. Odpovedali na relevantné otázky, ktoré sa týkajú rozvoja elektromobility v mestách, zásahu pandémie do tohto odvetvia, aktuálnych trendov či rozvoja elektrických autobusov. ZSE Drive, ako najväčší prevádzkovateľ e-mobility na Slovensku predstavil v rámci individuálnej prezentácie aktuálne možnosti a smerovanie nielen v rámci infraštruktúry mobility na Slovensku, ale aj kroky smerujúce k inteligentnej mobilite.

Distribúcia elektromobilov na Slovensku

Silná zostava odborníkov a zástupcov popredných automobiliek predstavila v rámci prezentácie ,,Elektrické novinky“ inovácie, s ktorými jednotlivé spoločnosti prichádzajú. Predstavitelia jednotlivých automobiliek sa vyjadrili k ponuke a reálnej dostupnosti elektromobilov a plug-in hybridov pre slovenský trh, či k aktuálnej koronakríze a akým spôsobom sa trhu dotkla. Zástupkyňa značky Honda zaručila dostupnosť a čakaciu dobu dodania modelov Honda do maximálne 3 až 4 mesiacov, čo predstavuje bežnú čakaciu dobu. Predstavitelia značky Peugeot potvrdili pripravenosť spoločnosti na dotácie a potvrdili možnosť dodania elektromobilov za mesiac, za určitých komplikácii maximálne do 4 mesiacov. V prípade značky Hyundai sa dodacia lehota pohybuje podobne ako pri Peugeote od 1 do 4 mesiacov, v závislosti od výbavy modelu. Zástupca Mercedesu sa vyjadril, že dostupnosť modelov elektromobilov a plug-in hybridov je približne do 3 mesiacov, v závislosti od pôvodu produkcie.

Zdroj
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button