Správy | Aktuality | Témy

Svetová premiéra nového Mercedesu GLC

Svetová premiéra nového Mercedesu GLC. Mercedes-Benz predstavil 1. júna 2022 nové GLC, ktoré je svetovým lídrom na trhu vo svojom segmente a najdynamickejším a najúspešnejším SUV Mercedes-Benz.

Nová generácia GLC bude túto pozíciu naďalej upevňovať 100-percentným hybridným pohonom, vynikajúcimi vlastnosťami na ceste aj v teréne, plne digitalizovaným kokpitom a rozsiahlou štandardnou výbavou vrátane radu AVANTGARDE. Nové GLC spája výrazný športový dizajn s luxusným interiérom. Okrem variabilného priestoru a všestranného informačno-zábavného systému MBUX sa vyznačuje vynikajúcimi terénnymi vlastnosťami vďaka štandardne montovanému pohonu všetkých kolies 4MATIC a špeciálnym jazdným programom. Plug-in hybridy s elektrickým dojazdom viac ako 100 kilometrov umožňujú aj každodenné používanie prakticky bez emisií.

Mercedes-Benz AG je zodpovedný za globálny obchod s automobilmi Mercedes-Benz Cars a Mercedes-Benz Vans s približne 172 000 zamestnancami po celom svete. Ola Källenius je predsedom predstavenstva Mercedes-Benz AG. Spoločnosť sa zameriava na vývoj, výrobu a predaj osobných automobilov, dodávok a služieb súvisiacich s vozidlami. Okrem toho sa spoločnosť snaží byť lídrom v oblasti elektrickej mobility a softvéru pre vozidlá. Produktové portfólio tvoria: značka Mercedes-Benz spolu so značkami Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, Trieda G, ako aj produkty značky Smart.

Značka Mercedes ponúka prístup k digitálnym službám Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG je jedným z najväčších svetových výrobcov luxusných osobných automobilov. V roku 2021 automobilka predala približne 1,9 milióna osobných áut a takmer 386 200 dodávok. Vo svojich dvoch obchodných segmentoch neustále rozširuje celosvetovú výrobnú sieť s približne 35 výrobnými závodmi na štyroch kontinentoch, pričom sa zameriava na požiadavky elektrickej mobility. Spoločnosť zároveň buduje a rozširuje svoju globálnu sieť výroby batérií na troch kontinentoch.

Prehľad vylepšení

Nová predná časť GLC má kombinovanú masku chladiča a svetlomety, vďaka čomu pôsobí masívnejšie. Zlepšila sa aj aerodynamika a koeficient odporu vzduchu sa znížil z 0,31 na 0,29. Svetlomety získali z prémiového segmentu možnosť projekcie a zobrazovania doplnkových značiek a výstražných symbolov (Digital Light) na ceste. Viac zmien badať vzadu, nové GLC narástlo na dĺžku o 60 mm (4 716 mm), no línia strechy klesla o 4 mm (1 640 mm). Šírka zostáva rovnaká (1 890 mm). Rázvor sa predĺžil o 15 mm a kufor narástol o ďalších 70 litrov, teraz ponúka 620 litrov.

Interiér prevzal prvky z nových modelov Mercedesu strednej triedy. Dominujú tu dve obrazovky, z ktorých centrálna s uhlopriečkou 11,9 palca je orientovaná vertikálne, a 12,3-palcový displej na prístrojovej doske. Hlasový asistent „Hey Mercedes“ je vyspelejší v dialógu. Medzi ďalšie novinky patrí vzduchové pruženie s automatickým nastavovaním zadnej nápravy (štandard pre plug-in hybridy) a riadená zadná náprava, ktorá dokáže nakloniť zadné kolesá o 4,5 stupňa. Ak by ste, naopak, chceli jazdiť mimo asfaltu častejšie, k dispozícii je verzia so zvýšením svetlej výšky o 20 mm. Zaujímavým doplnkom je aj asistent ťahania prívesu, ktorý pomôže nielen s jeho parkovaním a efektívnym manévrovaním.

Svetová premiéra nového Mercedesu GLC

GLC má v motorizácii menšie štvorvalce: 2-litrové benzínové motory a diesle vybavené 48-voltovým soft hybridným systémom. V prvom prípade sú na výber dve verzie – 200 4MATIC (204 KM a 320 Nm) a 300 4MATIC (258 KM a 400 Nm). Naftový motor (220 d) produkuje 197 koní a 440 Nm maximálneho krútiaceho momentu. Existujú i plug-in hybridy a aj tu sú založené na zážihovom a vznetovom motore. Na výber sú verzie 300 e (313 k a 500 Nm), 400 e (381 k a 650 Nm) a 300 de (335 k a 750 Nm). Všetky majú rovnaký elektromotor s výkonom 136 k a veľkú batériu s kapacitou 31,2 kWh. To znamená, že GLC bude môcť prejsť až 120 kilometrov bez emisií. Batérie je možné nabíjať 60 kW jednosmerným prúdom.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button