Motorizmus

VW chce spustiť časť výroby, Kia ju dočasne zastaví

Dôležité fakty z článku
  • Bratislavský VW chce obnoviť výrobu budúci týždeň
  • Kia Motors Slovakia preruší na niekoľko dní výrobu
  • Pomaly sa rozbiehajú aj niektoré výrobné závody automobiliek v Maďarsku a Českej republike

Bratislavský Volkswagen plánuje na budúci týždeň v pondelok (20.4.) spustiť časť výroby. Žilinská Kia, ktorá výrobu obnovila 6. apríla, ju naopak budúci týždeň pozastaví.

Kia Motors Slovakia (KMS) zastaví výrobu automobilov v Tepličke nad Váhom z vážnych prevádzkových dôvodov od pondelka 20. apríla do štvrtka 23. apríla. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

Dvojzmennú prevádzku plánuje automobilka obnoviť už v piatok 24. apríla. Základná organizácia Odborového zväzu KOVO Kia na sociálnej sieti informuje, že podľa kolektívnej zmluvy by tieto dni mali byť s náhradou 65 % priemernej mzdy.

Opäť zmena v aprílovom kalendári.Podľa KZ by tieto dni mali byť s náhradou 65 % priemernej mzdy.

Uverejnil používateľ ZO OZ KIA Streda 15. apríla 2020

Spoločnosť KMS už prerušila výrobu automobilov od pondelka 23. marca a v dvojzmennej prevádzke ju spustila v pondelok 6. apríla. Pôvodne mala obnoviť výrobu v trojzmennej prevádzke a po Veľkej noci prejsť na dvojzmennú prevádzku. „Dôvodom je náhla a neočakávaná situácia na trhu. V prípade ďalších zmien vás budeme informovať,“ uviedla KMS pred spustením výroby.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti zamestnáva Kia viac ako 3800 ľudí. Vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych úpravách – päťdverový Ceed, Sportswagon, ProCeed, Kia XCeed a športovo-úžitkový Kia Sportage. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 3,4 milióna vozidiel a 5 miliónov motorov.

Bratsilavský Volkswagen chce začať v pondelok

Spoločnosť Volkswagen Slovakia začne po niekoľkotýždňovej prestávke vyrábať od budúceho pondelka (20. 4.). Okrem Bratislavy spustí výrobu aj vo svojich fabrikách v Stupave a v Martine. Bratislavský závod začne v jednozmennej prevádzke produkciu v jednom zo segmentovSUV vozidiel, v ďalších dvoch závodoch budú nabiehať časti produkcie s ohľadom na aktuálny dopyt. TASR o tom informovala hovorkyňa podniku Lucia Kovarovič Makayová.

Firma pre zabezpečenie trvalej výroby prijala ďalšie nariadenia proti šíreniu ochorenia COVID-19. K už zavedeným opatreniam, ako je dodržovanie odstupu, hygiena rúk či povinné nosenie rúška, pribudlo napríklad meranie teploty pri vstupe do závodu alebo do zmluvného autobusu, reorganizácia sedenia v autobusoch a spoločných priestoroch či individuálna dezinfekcia pracovných nástrojov a okolia pracoviska. Volkswagen minimalizoval osobné stretnutia, firma vydala celoplošný dočasný zákaz fajčenia v celom areáli a zaviedla napríklad aj možnosť chodiť v pracovnom oblečení do a z práce.

Kedy Volkswagen Slovakia zvýši produkciu na predkrízový výkon, nie je podľa Makayovej zatiaľ jasné. Okrem vývoja pandémie nového koronavírusu záleží najmä na možnostiach dodávateľskej siete a odbytu výrobkov.

Výroba pomaly ožíva aj u susedov v Maďarsku a Českej republike

Časti výroby pomaly spúšťajú aj niektoré automobilky u našich susedov. V Maďarsku sa rozbehla výrobná linka šesťvalcových motorov vo výrobnom závode automobilky Audi v Győri s asi stovkou zamestnancou na smene, ďalšia výrobná linka šesťvalcových motorov by sa mala spustiť tento piatok (17.4.). Rovnako sa výroba obnovila aj vo fabrike výrobcu pneumatík Hankook Tire v meste Rácalmás, južne od Budapešti.

Výrobu v TPCA rozjedeme 4. května!!! 🚗🚗🚗 V současné době u nás probíhá mnoho úprav k zajištění bezpečného pracoviště z hlediska možného přenosu nemoci Covid-19😷

Uverejnil používateľ TPCA Toyota Peugeot Citroen Utorok 14. apríla 2020

Ako uvádza Česká televízia, výrobu obnovila aj česká fabrika Hyundai v Nošoviciach, zatiaľ v dvojsmennej prevádzke. Výroba, aj keď iba v malom rozsahu, sa v utorok rozbehla aj v závode výrobcu pneumatík Continental Barum.

Naopak, výrobný závod Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA), ktorý mal pôvodne opúť začať výrobu 17.4., zostáva zatvorený a výrobné linky by sa mali spustiť 4. mája. Zatvorená zostáva aj mladoboleslavská Škoda Auto, ktorá by mala výrobu obnoviť 27.4.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button