Motorizmus

Vozidlá Scania XT vo vozovom parku HaZZ

Vozový park Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zahŕňajú aj vozidlá Scania P 370 6×6 s nadstavbou s kontajnerovým naťahovákom. Rad vozidiel Scania XT je známy svojou robustnosťou a pripravenosťou na každú úlohu, vrátane tých najťažších. Presvedčil o tom aj Hasičský a záchranný zbor Slovenskej republiky, ktorý svoju techniku doplnil aj o vozidlá Scania XT s kabínou P a pohonom 6×6. Poháňa ich motor DC13 162 s výkonom 370 k a krútiacim momentom 1 900 Nm, spĺňajúci emisnú normu Euro 6.

Za spoločnosť Scania Slovakia sa o obstaranie a vybavenie vozidiel technikou podľa požiadaviek HaZZ staral predajca špeciálnych vozidiel, pán Jaroslav Hirman. „Sme radi, že Hasičský a záchranný zbor ocenil kvality vozidiel Scania XT a rozhodol sa práve pre ne. Potvrdzuje to vysokú konkurencieschopnosť našich vozidiel, ich vysokú kvalitu a pripravenosť na každú úlohu,“ povedal pri slávnostnom odovzdaní Jaroslav Hirman.

Kabíny P oceňujú vodiči a posádky pre ich komfort (FOTO: MM)

Dokonalá manévrovateľnosť vďaka Scania Opticruise

Vozidlá sú vybavené mechanickou prevodovkou s elektronickým radením prevodových stupňov, no majú aj spojkový pedál. Ten slúži vodičovi v situáciách, kedy chce auto manévrovať sám alebo potrebuje maximálnu presnosť, napríklad pri manipulácii s kontajnerom alebo pri presnom cúvaní. Ak ho však používať nepotrebuje, nemusí a užíva si komfort „automatu“.

Pohon 6×6 zvládne aj najťažší terén (FOTO: MM)

Komfortné kabíny P

Vozidlá sú takisto vybavené komfortnými kabínami P, ktoré majú výbornú ergonómiu. Nastupovanie a vystupovanie je veľmi jednouché, kabína je položená nízko a má široké nástupné schodíky. Zvlášť v prípade hasičov ide o extrémne dôležitú vlastnosť. Vďaka kompaktným rozmerom, šírke 2 310 mm a dĺžke 1 830 mm poskytujú veľký vnútorný priestor. Celá kabína je konštruovaná ako veľká bezpečnostná klietka okolo vodiča a spolujazdca, preto sa vyznačuje vysokou bezpečnosťou. Okrem kabíny sa však odovzdané vozidlá vyznačujú aj vyladenými podvozkami, ktoré sú pripravené pre najťažšie podmienky v teréne, zásadne však prispievajú aj ku komfortu posádky.

VozidloScania XT P 370
MotorDC13 162
Zdvihový objem valcov12,7 litra
Max. výkon272 kW (370 k) pri 1 800 min-1
Max. krútiaci moment1 900 Nm pri 900 – 1 340 min-1
Systém vstrekovania palivaScania XPI
Technika ovládania emisiíSCR

Editor
MM

Prečítajte si aj

Back to top button