Motorizmus

Volkswagen sa rozhodol, že nepostaví v Turecku nový závod

Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) v stredu oznámil, že nepostaví svoju novú továreň v Turecku. Odôvodnil to pandémiou nového koronavírusu. Volkswagen už pred pandémiou pozastavil plány na expanziu v Turecku, keďže vyvolávali kontroverzné reakcie po ofenzíve Ankary v severovýchodnej Sýrii.
      
Nemecká automobilová skupina tak minulý rok odložila rozhodnutie začať s výstavbou tejto továrne z dôvodu vpádu Turecka do vojnou zničenej susednej krajiny. Nakoniec to ale bola pandémia, ktorá zničila plány na výstavu nového závodu. Továreň mala zamestnať 4000 ľudí.
      
Hovorca spoločnosti Christoph Ludewig potvrdil rozhodnutie VW a pripomenul, že pandémia nového koronavírusu ovplyvnila trhy s automobilmi, a že situácia je iná ako pred koronakrízou.
      
Vlani v novembri šéf spoločnosti VW Herbert Diess obhajoval rozhodnutie odložiť výstavbu po vpáde tureckej armády do susednej Sýrie. Uviedol pritom, že plánovanie továrne uprostred vojenského napätia by bolo „úplne nezodpovedné“.
      
Šéf VW vtedy dodal, že ak sa jeho spoločnosť rozhodne nestavať závod v Turecku, nebude uvažovať o alternatívnom mieste pre novú továreň. Namiesto toho sa zameria na zmenu usporiadania výroby v rámci existujúcej siete závodov.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button