Motorizmus

Transit Custom bude aj elektrický

Automobilka Ford potvrdila, že nová generácia modelov Transit Custom ponúkne zákazníkom okrem spaľovacích motorov, plug-in hybridného a mild-hybridného pohonu aj plne elektrickú verziu.

Modelový rad Transit Custom zahŕňa dodávky Transit Custom a pasažierske verzie Tourneo Custom. Nová generácia modelov sa začne vyrábať v roku 2023 a zabezpečovať ju bude turecký joint-venture podnik Ford Otosan, ktorý vyrába vozidlá radu Transit v meste Kocaeli. V rovnakej fabrike sa bude vyrábať aj nový model 1-tonového úžitkového vozidla automobilky Volkswagen, s ktorou sa Ford dohodol na spolupráci v oblasti úžitkových vozidiel. Cieľom oboch značiek je priniesť na trh viac pokrokových technológií a rýchlejšie, než by to trvalo každej z nich samostatne.

Zelenšie alternatívy pohonu

„Nová generácia vozidiel Transit Custom – vrátane plne elektrických verzií – posilní pozíciu Fordu ako jednotky na európskom trhu úžitkových vozidiel,“ hovorí prezident Ford Europe Stuart Rowley. „Transit Custom je klenotom našej koruny úžitkových vozidiel a kľúčovým v našej snahe rozšíriť naše podnikanie v oblasti úžitkových vozidiel, pretože pokračujeme vo vytváraní udržateľného, profitujúceho podnikania spoločnosti Ford v Európe, ktoré pramení v elektrifikovanej budúcnosti.“

Ford vo februári vyhlásil, že celá ponuka jeho úžitkových vozidiel bude do roku 2024 schopná bezemisnej prevádzky, značka totiž celú ponuku vybaví aj plug-in hybridným a plne elektrickým pohonom. Do roku 2030 majú byť dve tretiny predaných vozidiel plne elektrických alebo plug-in hybridných.

Ford si však podľa svojich slov uvedomuje, že prechod zo spaľovacích motorov na elektromobilitu nenastane zo dňa na deň, preto budú integrálnou súčasťou ponuky novej generácie modelov Transit Custom aj mild-hybridné a plug-in hybridné pohony. Silnú pozíciu na európskom trhu úžitkových vozidiel chce Ford okrem nových produktov a služieb podporovať aj silnou sieťou prestavbárov a spomínaným partnerstvom s automobilkou Volkswagen a joint venture s Ford Otosan, ktoré pomôžu pri vývoji nových vozidiel a technológií.

Ďalší rozvoj na pvených základoch

„Dnes štartujeme ďalšiu strategickú investíciu, ktorá pomôže tvarovať budúcnosť automobilového priemyslu. Naše výrobné závody v Kocaeli sa zmenia na prvé a jediné integrované produkčné centrá na výrobu elektrických vozidiel a batérií. Považujeme túto investíciu, ktorá potrvá viac ako desaťročie, za strategický krok smerom do budúcnosti. Chcel by som sa poďakovať spoločnosti Ford Motor Company za ich dôveru v Turecko a Ford Otosan, ktorá túto obrovskú investíciu umožnila,“ povedal Ali Koc, predseda predstavenstva spoločnosti Ford Otosan a podpredseda predstavenstva Koc Holding. 

V roku 2020 dosiahol Ford šiesty úspešný rok ako líder v predaji úžitkových vozidiel v Európe. Trend pokračoval aj do roku 2021, keď si automobilka udržala pozíciu najpredávanejšej značky úžitkových vozidiel na starom kontinente. Ďalej chce Ford svoj rast stavať na ekosystéme prepojených vozidiel a služieb, ktoré vyvíja spolu so zákazníkmi. Cieľom je vytvoriť ich tak, aby pre zákazníkov prinášali pridanú hodnotu a pomohli rozvíjať ich podnikanie. Ide o služby ako Ford Pass Pro pre flotily do päť vozidiel alebo Ford Fleet Management, ktorú minulý rok vyvinul Ford v spolupráci so spoločnosťou ALD Automotive. Je určená pre zákazníkov, ktorí chcú maximalizovať využitie a produktivitu svojich veľkých flotíl a mať maximum času svoje vozidlá na cestách.  

Posilnenie výroby v Turecku aj Európe

Oznámenie noviniek o modelovom rade Transit Custom a jeho produkcii v Turecku je dobrou správou aj pre ďalšie výrobné závody Fordu v Európe a celú sieť subdodávateľov, ktorí budú výrobu novej generácie radu Transit Custom podporovať. Pokročilé dieselové motory budú dodávané z výrobného závodu v Dagenhame v Spojenom kráľovstve, prevodovky zo závodu v nemeckom Kolíne a viac ako 100 tureckých dodávateľov sa postará o ďalšie komponenty potrebné pre výrobu.

Výrobné závody Ford Otosan v Koaceli boli otvorené v roku 2001 a od roku 2004 sú hlavným výrobcom modelového radu Ford Transit Custom a dvojtonového model Transit. Rad vozidiel Courier je vyrábaný v závode Ford Otosan Yenikoy Assembly Plant, nachádzajúceho sa tiež v Kocaeli.

Celkovo je až 85 % predávaných úžitkových vozidiel z rodiny Transit vyrábaných spoločnosťou Ford Otosan v Turecku. Ford Otosan v decembri vyhlásila, že do zvýšenia výrobnej kapacity vozidiel a akumulátorov chce investovať 2 miliardy eur. Vzniknúť má 3 000 nových pracovných miest.  

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button