Motorizmus

Toto je nový Ford Ranger

Ford dnes predstavil podľa neho doposiaľ najinteligentnejší, najvšestrannejší a najzdatnejší pick-up vo svojej histórii. Značka využila svoje dlhoročné skúsenosti v oblasti nákladných vozidiel a pochopenie potrieb zákazníkov tohto segmentu. Na základe spolupráce so zákazníkmi z celého sveta vytvorila Ranger novej generácie.

Knihy objednávok na Ford Ranger novej generácie sa v Európe otvoria koncom roka 2022 a dodávky zákazníkom sa začnú začiatkom roka 2023. Aktuálny Ranger je lídrom v európskom segmente pick-upov a nedávno dosiahol nový septembrový rekord v predaji od začiatku roka, keď zaznamenal 45 539 predaných vozidiel, pričom jeho trhový podiel dosiahol 39,9 %.

Na čele projektu Ranger novej generácie stálo Centrum vývoja produktov značky Ford v Austrálii a jeho medzinárodný tím špecializovaných dizajnérov a inžinierov spolupracoval s tímami po celom svete. Ich cieľom bolo nielen začleniť do vozidla najnovšie technológie, schopnosti a bezpečnostné prvky z dielne značky Ford, ale aj skonštruovať a otestovať ho podľa najprísnejších noriem spoločnosti Ford.

Nový vzhľad, nové možnosti

Najdôležitejšie pri vývoji robustného nového vzhľadu modelu Ranger novej generácie boli podnety zo strany zákazníkov. Ford strávil veľa času s majiteľmi tohto vozidla zo všetkých kútov sveta, uskutočnil viac ako päťtisíc rozhovorov a desiatky zákazníckych seminárov, aby čo najlepšie porozumel tomu, ako zákazníci svoj pick-up používajú a čo od nového Rangera chcú a očakávajú.

FOTO: Ford

Z vizuálneho hľadiska má Ranger spoločnú globálnu DNA nákladných vozidiel značky Ford. Dizajn prináša novú definíciu mriežky chladiča a charakteristickú úpravu predných svetlometov v tvare svorky, zatiaľ čo jemná vystúpená bočná línia po stranách zahŕňa odvážnejšie oblúky kolies, ktoré dodávajú vozidlu pevný a stabilný postoj. Ford Ranger po prvý raz ponúka maticové svetlomety LED a koncové svetlá vzadu sú navrhnuté v súlade s charakteristickou grafikou prednej časti.

FOTO: Ford

Pod novou karosériou sa ukrýva vylepšený podvozok, ktorý má o 50 mm dlhší rázvor a o 50 mm širší rozchod kolies v porovnaní s predchádzajúcim Rangerom. Hydraulicky tvarovaná konštrukcia prednej časti vytvára v motorovom priestore viac miesta pre nový motor V6 a zabezpečuje, že nový Ranger je pripravený aj pre budúce technológie pohonu. Zároveň sa tým otvára predná časť pick-upu a umožňuje väčší prietok vzduchu do chladiča, čím sa udržiava nízka prevádzková teplota pri ťahaní alebo prevoze ťažkého nákladu.

Bude aj V6

Zákazníci chceli mať na výber aj možnosť vyššieho výkonu a krútiaceho momentu na prevážanie ťažkých nákladov a jazdu v extrémnom teréne, a tak tím spoločnosti Ford pridal do ponuky osvedčený 3,0-litrový vznetový turbomotor V6 a upravil ho pre model Ranger. Motor je jednou z troch možností vznetového pohonu s turbodúchadlom, ktoré budú v ponuke pri uvedení vozidla na trh.

FOTO: Ford

Ranger novej generácie bude v ponuke aj s možnosťou výberu osvedčených 2,0-litrových radových štvorvalcových vznetových motorov s jedným a dvoma turbodúchadlami. Motor s jedným turbodúchadlom sa dodáva v dvoch rôznych výkonnostných úrovniach a poskytuje výkon, krútiaci moment a úspornosť paliva,1 čo je dôležité pre majiteľov malých firiem či vozidlové parky s úžitkovými vozidlami. Motor s dvoma turbodúchadlami predstavuje dômyselnejší a výkonnejší variant pre zákazníkov, ktorí chcú vyšší výkon, ale zároveň potrebujú hospodárnosť.

Lepšie jazdné vlastnosti a ovládateľnosť

Konštruktéri posunuli predné kolesá o 50 mm dopredu, aby sa zlepšil nájazdový uhol, a smerom von, aby sa zlepšila kĺbová sústava v teréne, čo zlepšuje celkovú kvalitu terénnej jazdy. Posunuli tiež tlmiče zadného odpruženia mimo koľajníc rámu, aby vodičom i cestujúcim spríjemnili jazdu na ceste aj v teréne bez ohľadu na to, či vezú ťažký náklad do práce alebo sa len vybrali s rodinou na večeru.

FOTO: Ford

Zákazníci si budú môcť vybrať z dvoch systémov pohonu štyroch kolies – elektronický systém radenia prevodových stupňov za jazdy alebo nový pokročilý permanentný pohon štyroch kolies so spoľahlivým režimom „nastav a zabudni“, ktorý je určený pre vyššie zaťaženie, keď a kde ho používateľ potrebuje. Vyslobodzovanie vozidla v teréne je jednoduchšie vďaka vystupujúcim dvojitým záchranným hákom na prednom nárazníku.

Prvky interiéru zamerané na zákazníka

Základom konektivity modelu Ranger je veľký 10,1-palcový, respektíve 12-palcový dotykový displej v stredovej konzole, ktorý dopĺňa plne digitálny prístrojový panel. Je vybavený najnovším systémom SYNC™ 4 od spoločnosti Ford, ktorý sa dodáva s komunikačnými, zábavnými a informačnými systémami s hlasovou aktiváciou, pripravenými pre potreby zákazníka. Okrem toho je vo vozidle už z výroby zabudovaný modem FordPass Connect, ktorý po prepojení s aplikáciou FordPass™ zabezpečuje konektivitu na cestách, vďaka čomu môžu zákazníci zostať v spojení so svojím svetom. FordPass zlepšuje kvalitu skúsenosti z vlastníctva vozidla vďaka funkciám, ako je diaľkové spúšťanie motora, informácie o stave vozidla či funkcia diaľkového zamykania a odomykania prostredníctvom mobilného zariadenia.

Mnohé tradičné ovládacie prvky režimov jazdy boli presunuté z palubnej dosky a stredovej konzoly na vlastný špecializovaný displej na obrazovke SYNC™. Stlačením jediného tlačidla prejde vodič modelu Ranger na obrazovku vyhradenú pre všetky terénne a jazdné režimy, kde môže sledovať hnacie ústrojenstvo, uhol natočenia volantu, uhly náklonu a natočenia vozidla a ďalšie ovládacie prvky.

FOTO: Ford

Obrazovka je prepojená s kamerou s 360-stupňovým zobrazením, ktorá významne uľahčuje parkovanie v stiesnených priestoroch miest alebo pomáha pri zdolávaní zvlášť zradného terénu pri prieskumných cestách. Ranger ponúka nový systém zónového osvetlenia exteriéru, ktorý sa ovláda pomocou dotykovej obrazovky na palube vozidla alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie FordPass, vďaka čomu nemusí jeho používateľ pracovať, táboriť ani nič robiť potme. Technológia modelu Ranger bude vďaka zabudovanému modemu FordPass Connect schopná v budúcnosti prijímať bezdrôtové aktualizácie softvéru Ford Power-Up.

Tím dizajnérov vytvoril v interiéri aj šikovné úložné priestory a užitočné prvky. Vo vozidle majú zákazníci nielen miesto na odloženie telefónu či jeho bezdrôtové nabíjanie (ak je kompatibilné), ale k dispozícii je aj veľký odkladací priestor v stredovej konzole, do ktorého si môžu odkladať veci. Okrem toho sú na dverách vrecká, aby ste mohli odviezť viac vecí, v širokej palubnej doske sa ukrýva horná odkladacia priehradka pre spolujazdca a pod sedadlami i pod nimi sú ďalšie odkladacie schránky.

Viac priestoru

Ten bol inšpiráciou pre vytvorenie integrovaného bočného schodíka za zadnými pneumatikami, ktorým by Ranger novej generácie zabezpečil pevný a stabilnejší prístup do nákladného priestoru. Okrem toho sa tím modelu Ranger snažil zabezpečiť, aby sa do nákladného priestoru vošiel širší sortiment nákladu a zostal v ňom bezpečne uložený.

K ďalším premysleným prvkom zameraným na potreby zákazníka patrí nová odolná plastová vložka nákladného priestoru, ktorá chráni nielen korbu vozidla pred škrabancami, ale aj kolená majiteľa, keď kľačí na jej oceľovej konštrukcii. Prídavné body na upevnenie nákladu – na pevných koľajniciach z oceľových rúrok – zaisťujú praktický spôsob zabezpečenia nákladu. Odolné a pružné kryty nákladného priestoru po jeho okrajoch a na zadných dverách ukrývajú konštrukčné upevňovacie body na pripevnenie plátennej strechy alebo ďalších doplnkov.

Ford Ranger okrem toho ponúka nový systém usporiadania nákladu s deliacimi priečkami na uloženie predmetov rôznej veľkosti, napríklad dreva alebo skriniek s náradím. Majitelia vozidla si môžu vytvoriť aj menšie priečinky na uloženie predmetov, ktoré by inak museli ísť do kabíny, a to pomocou systému veľmi pevných pružinových úchytov, ktoré sa zacvaknú do koľajníc priskrutkovaných po oboch stranách nákladného priestoru. Dvere nákladného priestoru môžu slúžiť aj ako mobilný pracovný stôl, ktorý obsahuje integrované pravítko a vrecká na svorky, a využiť ho na meranie, uchytenie a rezanie stavených materiálov.

Zónové osvetlenie sa ovláda prostredníctvom obrazovky SYNC™ v kabíne alebo pomocou mobilnej aplikácie FordPass a zabezpečuje osvetlenie okolo vozidla v rozsahu 360 stupňov, a zlepšuje tak výhľad na jeho okolie. Osvetlenie nákladného priestoru sa nachádza pod koľajnicami po ľavej a pravej strane a poskytuje dostatok svetla na to, aby ste dokončili prácu aj pri slabom osvetlení alebo našli veci v batožinovom priestore uprostred noci.

Príslušenstvo na osobné prispôsobenie vozidla

Zákazníci si budú môcť osobne prispôsobiť Ranger novej generácie už od jeho uvedenia na trh pomocou sortimentu príslušenstva, ktorý tvorí viac ako 150 plne továrensky podporovaných doplnkov na pracovné účely, mestské využitie či dobrodružné cesty. Mnohé z doplnkov boli vyvinuté v spolupráci so spoločnosťou ARB 4×4 Accessories, popredným svetovým výrobcom príslušenstva a vybavenia pre terénne vozidlá.

Ford Ranger novej generácie sa bude vyrábať v závodoch spoločnosti Ford v Thajsku a Juhoafrickej republike od začiatku roka 2022. O ďalších trhoch budeme informovať neskôr.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button