Motorizmus

Svetová premiéra elektrického Fordu E-Transit

Ford vyrába úžitkové vozidlá od roku 1905 a z modelu Transit vytvoril za 55 rokov jeho existencie stálicu. Tá ide s dobou a dostane svoju plne elektrickú verziu, ktorú automobilka poodhalila počas virtuálnej svetovej premiéry.

E-Transit je súčasťou 11,5 miliardovej globálnej investície Fordu do elektrifikácie, ktorá okrem iných prinesie aj čisto elektrický Mustang Mach-E alebo elektrickú verziu populárneho amerického pickupu F-150. Ford nie je v elektrifikácii úžitkových vozidiel nováčikom, v Európe spustila automobilka pilotnú prevádzku technológie elektrifikovaných úžitkových vozidiel v roku 2018 a v spolupráci s úradmi v Anglicku, Nemecku, Španielsku a Turecku skúma, ako vodiči používali vozidlá Transit Custom Plug-In Hybrid v Londýne, Kolíne nad Rýnom, Valencii a Ankare. Získané poznatky o spôsoboch používania a nabíjania vozidiel inžinierom pomohli pri vývoji modelu E-Transit a súvisiacich služieb.

Elektrická novinka dostane elektromotor s najvyšším výkonom 198 kW (269 k) a krútiacim momentom 430 Nm. Akumulátor s využiteľnou kapacitou 67 kWhmá zabezpečiť dojazd v kombinovanom cykle WLTP1 na úrovni 350 km. To by malo stačiť na každodenné úlohy aj pri najvyšších zaťaženiach vozidla a pri náročných poveternostných podmienkach.

Dojazd a riešenia nabíjania šité na mieru

E-Transit bude mať jazdné režimy prispôsobené svojej elektrickej pohonnej jednotke. Špeciálny režim Eco umožní dosiahnuť podľa údajov automobilky 8 až 10 % zníženie spotreby energie ak E-Transit jazdí bez nákladu, pri výraznej akcelerácii alebo pri diaľničnej rýchlosti. Režim Eco tiež obmedzuje najvyššiu rýchlosť, reguluje zrýchľovanie a optimalizuje riadenie klimatizácie, aby sa maximalizoval dostupný dojazd. Vozidlo podporuje aj funkciu plánovania úpravy prostredia v kabíne, ktorá umožňuje naprogramovanie klimatizačného systému. Počas nabíjania je možné vopred upraviť požadovanú teplotu, aby sa energia na klimatizáciu nečerpala z akumulátora a maximalizoval sa dojazd.

FOTO: Ford Europe

Ford ponúkne aj množstvo riešení pre nabíjanie, ktoré splnia potreby vozidlového parku a vodičov doma, v sídle firmy alebo na cestách. E-Transit možno nabíjať striedavým aj jednosmerným prúdom na rýchlonabíjačkách. Palubná nabíjačka s výkonom 11,3 kW dokáže zaistiť 100 % nabitie za 8,2 hodiny. Nabíjanie s výkonom až 115 kW na vysokovýkonnej rýchlonabíjačke na jednosmerný prúd dokáže nabiť akumulátor z úrovne 15 % na 80 % za približne 34 minút.

Všestranné úžitkové vlastnosti

Akumulátor je uložený pod karosériou, takže objem nákladového priestoru je rovnako ako v prípade konvenčného Transitu so spaľovacím motorom 15,1 m3. Systém pohonu a zavesenia zadných kolies bol prepracovaný tak, aby optimalizovali priestor pre náklad. Systém zavesenia kolies využíva polovlečné ramená a umožňuje precíznejšie riadenie a lepšiu priľnavosť s nákladom aj s prázdnym vozidlom.

FOTO: Ford Europe

Nosnosť verzie, ktorá bude v predaji v Európe bude do 1 616 kgpre dodávku a 1 967 kg pre verziu kabíny s podvozkom. V Európe bude v ponuke 25 konfigurácií modelu E-Transit: dodávka, dvojitá kabína s dodávkou a kabína s podvozkom, rôzne možnosti dĺžky vozidla a výšky strechy a rad možností celkovej hmotnosti vozidla až do 4,25 tony.

E-Transit môže byť vybavený voliteľným zariadením Pro Power Onboard, ktoré umožní európskym zákazníkom premeniť svoje vozidlo na mobilný zdroj energie s výkonom až 2,3 kW. Budú ho tak môcť využiť na pohon nástrojov a príslušenstva na staveniskách alebo na cestách. V kategórii ľahkých úžitkových vozidiel v Európe ide o novinku.

Modem FordPass Connect5 (v štandardnej výbave) zaistí bezproblémové pripojenie, aby zákazníci s úžitkovými vozidlami mohli spravovať a optimalizovať efektivitu vozidlového parku. K dispozícii bude rad špecializovaných služieb pre elektrické vozidlá, ktoré sú dostupné prostredníctvom riešení pre vozidlové parky Ford Telematics.

FOTO: Ford Europe

E-Transit prináša do úžitkových vozidiel aj technológiu SYNC 4. V štandardnej výbave je 12-palcová dotyková obrazovka s jednoduchým ovládaním, vylepšené rozpoznávanie hlasu a voliteľná cloudová navigácia. Vďaka bezdrôtovým aktualizáciám pre systém SYNC bude softvér v modeli E-Transit a technológia SYNC obsahovať najnovšie funkcie a vylepšenia v oblasti kvality. E-Transit má priniesť aj jasné obchodné výhody. V porovnaní s modelmi vybavenými spaľovacím motorom sa majú prevádzkové náklady elektrickej verzie v dôsledku nižších nákladov na údržbu znížiť o približne 40 %.

Počas jazdy so zapnutou navigáciou môžu prevádzkovatelia vozidlového parku využívať pokročilé technológie asistencie vodiča, vrátane systému rozpoznávania dopravných značiek a inteligentného asistenta rýchlosti, ktoré spoločne identifikujú rýchlostné obmedzenia a umožňujú im stanoviť rýchlostné limity vozidla.

FOTO: Ford Europe

E-Transit okrem toho ponúka množstvo voliteľných technológií ako systém prevencie nárazov, systém monitorovania mŕtveho uhla s výstrahou a asistentom pri zmene jazdného pruhu a 360-stupňová kamera s asistentom brzdenia pri cúvaní. Spolu s inteligentným adaptívnym tempomatom tieto systémy môžu pomôcť dodržiavať bezpečnostné štandardy vozidlového parku a znižovať riziko nehôd.

V Európe budú môcť zákazníci využívať ponuku špičkového jednoročného servisu pri neobmedzenom počte najazdených kilometrov, ktorá je k dispozícii spolu s balíkom osemročnej záruky/160 000 km na akumulátor a vysokonapäťové elektrické komponenty. V nadväznosti na úspešné mestské partnerstvá s modelom Transit Custom Plug-In Hybrid bude spoločnosť Ford od roku 2021 vykonávať rozsiahle testy vozidlového parku so zákazníkmi s modelom E-Transit v kľúčových európskych krajinách.

Prečítajte si aj

Back to top button