Motorizmus

Štrajky znížili predaj áut Hyundai a Kia v auguste o 7,7 a 2,8 %

Juhokórejská automobilka Hyundai zaznamenala v auguste medziročný pokles predaja áut o 7,7 % na 196.826 áut. Príčinou sú najmä štrajky, ale aj pokles domáceho dopytu. Informovala o tom dnes juhokórejská spoločnosť.
 

Zamestnanci Hyundai, Kia Motors aj GM Daewoo Auto & Technology vstúpili minulý mesiac do štrajku za vyššie mzdy, čo automobilky stálo takmer 50.000 nevyrobených áut. 
Okrem štrajkov Hyundai stratil aj na vysokej inflácii a zvýšených úverových nákladoch v krajine, ktoré donútili obyvateľov Južnej Kórey obmedziť nákup nových áut. Predaj áut firmy Hyundai na domácom trhu klesol až o 25 %, zatiaľ čo vývoz do zahraničia len o 2,1 %.
Druhá najväčšia automobilka Kia, dcéra spoločnosti Hyundai, predala minulý mesiac 93.290 áut, čo medziročne znamená 2,8-% pokles. Na domácom trhu však firma dosiahla rast o 1,3 %, ktorý si zabezpečila novými modelmi ako Forte a upraveným sedanom Lotze. Naopak, vývoz do zahraničia klesol o 4,1 % v dôsledku štvordňového štrajku zamestnancov, čo firmu stálo 8343 nevyrobených áut.
Pri započítaní kombinovaného predaja piatich najväčších automobiliek zaznamenal automobilový sektor pokles objemu predaja o 7,5 % na 366.295 áut. Opäť to bolo horšie na domácom trhu, kde predaj klesol až o 19 %.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button